Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Самоков ще бъде събитие на световно ниво

6945
Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Самоков ще бъде събитие на световно ниво
Снимка: International Jazz Festival "Dr. Emil Iliev"/Facebook

Международният джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" ще се проведе за втора поредна година в Боровец, като тази година събитието ще се случи от 4 до 9 август. На специална пресконференция организаторите на фестивала съобщиха големите новини около тазгодишното издание и благодариха на община Самоков и на кмета Владимир Георгиев.

Една от най-големите новини относно фестивала е, че тази година той ще бъде шестдневен, което е с ден повече от миналогодишното издание. Така се дава възможност за допълнително обогатяване на музикалната програма. Очаквано, и тази година програмата е изключително разнообразна, подбрана с вкус и насочена към различни музикални предпочитания, за да бъде интересна и ценна за още повече меломани. Другото нововъведение спрямо предишното издание на фестивала в Боровец е, че вместо по две изпълнения на вечер, тази година ще има по три. Освен страхотните таланти, които ще гледаме и слушаме по време на фестивала, на 5 август от 11:30 ч. в Художествената галерия на Самоков организаторите са подготвили среща и разговор с писателя Георги Господинов.

И тази година водещи на фестивала ще бъдат режисьорът Борис Панкин и легендарният музикален журналист Николай Захариев, които ще имат за ко-водещи десетокласниците Лилия Илиева (дъщеря на покойния основател на джаз феста д-р Емил Илиев и д-р Татяна Илиева, която продължава делото му), както и Светлозар Димитров, който е ученик в Американския колеж и самият той е музикант. Важно е да се отбележи, че фестивалът и активностите към него ще бъдат напълно безплатни.

Снимка: Actualno.com

Откриването на фестивала ще бъде на 4 август в 19 часа с Биг Бенд Благоевград с Христина Кацарска и Мариана Костова, а специален гост към изпълнението им ще бъде Жаклин Таракчи. След тях на сцената на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" ще се качат Михаил Йосифов&Новините в джаза, заедно с Велека Цанкова и Лъчезар Кацарски. Хедлайнер на вечерта ще бъде изключителната певица Манал Ел-Фейтури, заедно с варненската банда VSOP. Ел-Фейтури ще представи трибют на Уитни Хюстън и ще изпее някои от емблематичните ѝ парчета.

Втората вечер ще слушаме виолончелистката Линда Манчева и нейния проект "Пресечни точки", който представя барокова музика с джаз аранжименти. След нея гостите на фестивала ще имат огромната чест и удоволствие да слушат емблемата на българския джаз - Васил Петров, а след това отново да се насладят на VSOP (Varna Swing Opera Project).

В третата вечер на фестивала меломаните ще могат да видят и чуят малко рок звучене от групите Caliberty и Дърти Пърчис, както и музиката на Стоян Янкулов и групата Зона Ц. За четвъртата фестивална вечер организаторите на фестивала са поканили Братя Владигерови, както и немския квартет Wasserfuhr Brothers и Jive Aces от Великобритания.

Снимка: Actualno.com

На 8 август програмата на Международн джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" продължава с изпълнения на квинтет "Джазаница" и изключително любопитните музиканти от Индия 4th Element. За финал на вечерта като част от трио ще излезе Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club. Последната вечер на фестивала ще премине под музиката на Надя Тончева и квартет и Мат Бианко от Великобритания.

Всички желаещи могат да посетят специалните джем сешъни, които ще се случват след финалните изпълнения на всяка вечер. А на 6 август от 11:00 часа ще се проведе лятна джаз академия за деца с преподавател Виолета Ангелова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com