Министерството на културата се намеси в спора между БНР и "Музикаутор"

1583
Министерството на културата се намеси в спора между БНР и "Музикаутор"

По повод спора между БНР и „Музикаутор“ относно размера на сумата, която Националното радио трябва да плаща на дружеството, Министерството на културата съобщава, че не е утвърдило предложената от „Музикаутор“ тарифа, посочват от пресцентъра на Министерството.

Actualno.com припомня, че между коледните и новогодишните празници БНР обяви, че възползвайки се от монополното си положение "Музикаутор" настоява за трикратно увеличение на тарифите за авторски права върху музикални произведения. Тогава генералният директор на радиото Александър Велев определи искането като „безпрецедентно, необосновано и непосилно за бюджета на БНР и не почиващо на икономическите реалности”. „По БНР ще звучат единствено изпълнения на класическа музика, джаз и автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност”, уточни Велев.

СЕМ изразява загриженост относно ситуацията между БНР и Музикаутор

Съветът за електронни медии (СЕМ) реагира със загриженост на получена вчера официална информация от Българското национално радио (БНР)....

От своя страна Съветът за електронни медии (СЕМ) реагира със загриженост на получена официална информация от Българското национално радио (БНР). Регулаторът изрази сериозни опасения от накърняване правата на слушателите да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като след 1 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български автори.

Към този момент със специално писмо Министерството на културата призовава двете страни да постигнат споразумение за размера на възнагражденията, които БНР трябва да плаща на дружеството. В писмото на министерството към председателя на управителния съвет на "Музикаутор" пише, че "съгласно действащата уредба заявлението на „Музикаутор“ следва да бъде обсъдено с организацията, явяваща се представителна за съответните начини на използване – АБРО, а в случай че не се представи доказателство за това, производството следва да се прекрати".

"В съответствие с това производството по първото подадено от Вас заявление бе прекратено. Наред с това обаче съдът посочва в решението си, че при произнасянето по същество по заявлението, административният орган следва да отчете, че БНР се субсидира от държавния бюджет и как това се съотнася към предлаганите размери на възнагражденията", казват още от Министерството.

С оглед на това от там считат за важно депозираните от "Музикаутор" документи да бъдат съгласувани и с лицето, което ще следва да заплаща възнагражденията в предлаганите размери. "Обратното би било изцяло в противоречие с основната цел на законодателя....Обстоятелството, че БНР има качеството на заинтересовано лице по случая е вън от съмнение".

БНР спира да пуска съвременна музика

Българското национално радио не приема искането на сдружението "Музикаутор" за драстично увеличение на парите, които радиото плаща за а...

"В становището си по предложението Ви БНР е изразило несъгласие по редица положения в него. Считаме, че разрешаването на тези спорни въпроси следва и може да бъде постигнато по пътя на съвместни разговори... Във връзка с казаното, в 14-дневен срок от получаването на настоящото, очакваме становището Ви по него или коригиран вариант на предложението за размери на възнагражденията и приложените към него методика и икономическа обосновка...", завърша писмото си министъра на културата Вежди Рашидов.

По-малко от час след публикацията на писмото му, от "Музикаутор" също изразиха своята позиция, разпространена до медиите. Дружеството обяснява, че музиката, правата за която се управляват от Музикаутор, надвишава 50% от програмното време/съдържанието в ефира на БНР. "Подчертаваме, че в държавите от Европейския съюз няма друго национално радио, което да заплаща толкова нисък процент от субсидията си", заявиха от там. Според "Музикаутор" през последните пет години БНР плаща 1% от държавната си субсидия за авторски права и 4,55% от приходите за реклама. Договорихме се с АБРО при частните радиа да има стъпаловидно повишение на парите за авторско право, а ако при БНР това го няма, тогава Националното радио ще ползва четири пъти по-добри условия в това отношение, казват от организацията.

От "Музикаутор" твърдят, че БНР не направи нищо, защитавайки бюджета си за 2017 г. в Комисията по културата и медиите, въпреки че от години е наясно с искането на Музикаутор за увеличение на авторските възнаграждения, като по този начин ощетява и чуждите, и българските автори. Относно акцията на БНР от последните дни, за Музикаутор е абсолютно неприемливо държавна медия, която следва да води национално отговорна политика, да противопоставя обществеността на композиторите и авторите!", се казва още в позицията на дружеството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Чуйте новата песен на Мария Илиева "100 причини" (ВИДЕО)

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com