МУЗИКАУТОР: Нито цената на музиката, нито правилата за коледните базари в Германия са се променили

1335
МУЗИКАУТОР: Нито цената на музиката, нито правилата за коледните базари в Германия са се променили
Снимка: МУЗИКАУТОР

Дружеството за колективно управление на права в Германия GEMA не е променяло тарифата си за публично изпълнение на музика от 2018 г. Заедно с това не са се променили и правилата, по които се лицензира музиката в рамките на коледните базари.

Това разяснение прави българската организация на автори и композитори МУЗИКАУТОР, след като десетки български медии разпространиха фалшива новина, че коледните пазари в Германия остават без музикално озвучаване, тъй като GEMA е увеличила тарифата си „с 1000%“.

Според съобщението, публикувано на сайта на GEMA, не само че германското дружество не е увеличавало цената на лиценза от 2018 г., но през 2022 г. е лицензирало над 3350 коледни базари в цялата страна. Заедно с това като член на Германската асоциация на градовете всеки организатор получава отстъпка от 20% от тарифата на GEMA.

Едва при 5% от всички лицензирани коледни базари има увеличение на дължимите авторски възнаграждения за музика и то се дължи на невярна информация за действителната площ, на която се провеждат базарите. Тя е подадена грешно от някои от по-големите и комерсиално ориентирани коледни базари. След като е установено разминаването и е коригирана площта им, обаче, това е довело до по-високи разходи за организаторите за използването на музика.

„Всеки посетител на коледния базар генерира около 18 евро продажби. Това се сравнява с 2,5 цента на посещение за музика. Тарифата на GEMA не е причина коледните базари да не могат да пускат музика“, се посочва още в съобщението на германското дружество.

„Авторското право е законоустановено, съществуват международни стандарти за лицензиране и е задължение на всеки ползвател да уреди отношенията си с авторите на музиката, независимо в коя държава се намира или провежда събития“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

Той посочи още, че за да получи разрешение да се озвучава с музика, един коледен базар в България също трябва да има предварителен договор, да отчете площта, броя на посетителите, приходите си, изпълняваното музикално съдържание, както и да заплати дължимите възнаграждения за труда на творците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com