Стотици световни изпълнители на бунт срещу изкуствения интелект (ВИДЕО)

982
Стотици световни изпълнители на бунт срещу изкуствения интелект (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Кейти Пери, Били Айлиш, Джей Балвин и други световни звезди се обявиха срещу "огромните" заплахи от изкуствения интелект, които "саботират творчеството". Повече от 200 изпълнители, сред които още Кейси Мъсгрейвс, Джа Рул, Джон Бон Джоуви, Джонас Брадърс, Кейти Пери, Миранда Ламбърт и други, се обявяват срещу заплахите, свързани с изкуствения интелект в музикалната индустрия.

В отворено писмо, инициирано от организацията с нестопанска цел Artist Rights Alliance, известни имена от музикалния бизнес призовават "разработчиците на изкуствен интелект, технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги да "прекратят използването на изкуствен интелект за нарушаване и обезценяване на правата на хората на изкуството". Писмото беше публикувано във вторник (2 април) от ръководената от артистите образователна и застъпническа организация.

Изявлението на творците подчертава как изкуственият интелект е напът да промени творческите индустрии - и цялата икономика на САЩ - по фундаментални начини, които все още не са достатъчно добре разбрани, дори когато технологията се развива с бързи крачки и възможностите ѝ нарастват.

Какво се казва в писмото?

В писмото се изтъкват заплахите от ИИ, включително deep fake и клонирането на гласове, както и "безотговорните употреби на ИИ", като например използването на звука от ИИ за намаляване на авторските възнаграждения на артистите и използването на музикални произведения от разработчици на ИИ без разрешение за обучение и създаване на имитатори на ИИ.

"Вярваме, че когато се използва отговорно, ИИ има огромен потенциал за развитие на човешката креативност и по начин, който позволява разработването и развитието на нови и вълнуващи преживявания за музикалните фенове навсякъде", се казва в писмото. "Трябва да се предпазим от хищническото използване на изкуствен интелект за кражба на гласове и образи на професионални артисти, за нарушаване на правата на творците и за унищожаване на музикалната екосистема", се казва още в писмото.

Сред стотиците подписали писмото са автори на песни, известни личности и водещи развлекателни компании, сред които Били Портър, Камила Кабело, Чък Д, Дариус Рукър, Финеас, Imagine Dragons, Джей Балвин, Джон Батист, Джулия Майкълс, Кейт Хъдсън, Ким Петрас, членовете на Mumford&Sons, Ники Минаж, Нора Джоунс, Pearl Jam, R.E.M., Сам Смит, Шерил Кроу, Смоуки Робинсън, Стиви Уондър, Зейн Малик и наследниците на Боб Марли и Франк Синатра.

Пълния текст на писмото можете да прочетете тук.

В свое изявление изпълнителният директор на ARA Джен Джейкъбсън заяви, че заплахите от изкуствения интелект влошават и без това тежките условия на труд за артистите. "Работещите музиканти вече се борят да свържат двата края в света на стрийминга, а сега им се налага и допълнителното бреме да се опитват да се конкурират с потока от шум, генериран от изкуствен интелект", казва Джейкъбсън. "Неетичното използване на генеративен изкуствен интелект за замяна на хора-изпълнители ще обезцени цялата музикална екосистема - както за изпълнителите, така и за феновете", пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Излиза новият албум на Дуа Липа "Radical Optimism" (ВИДЕО)

Ofenbach, Alok и Oliver Tree с хитове с милиарди стриймвания на главната сцена на фестивала EXIT

Dubioza Kolektiv пред Actualno: Българската публика е най-лудата, затова ви обичаме!

Били Айлиш обяви световно турне, идва и в Европа (ВИДЕО)

Месец до концерта на Кори Тейлър в София: Вече са ясни и подгряващите групи

Дейвид Гилмор обяви албум и представи нов сингъл (ВИДЕО)

Parov Stelar и Rudimental стават част от Франкофоли в Пловдив през юни

Suicidal Angels ще подгряват Megadeth в София

Тази вечер Дзукеро ще омагьоса София!

Пианистът Сергей Бабаян: Диригентът Боян Виденов кара оркестъра да пее заедно с пианото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com