Триъгълникът Минесота-Бразилия-Балканите се събира на фестивала "Софийски музикални седмици"

1147
Триъгълникът Минесота-Бразилия-Балканите се събира на фестивала "Софийски музикални седмици"
Снимка: Софийски музикални седмици

Триъгълникът Минесота-Бразилия-Балканите се събира в центъра на София по повод международния фестивал "Софийски музикални седмици" 2023. Богатство от музика и артисти, култури и светове на млади звезди и утвърдени таланти на софийските сцени ще изобилства до 30 юни.

Интересни участници тази година са Ансамбъл "Балканикус" от Минеаполис, щата Минесота. Те са в състав Николай Коларов (виолончело), Джил Доу (пиано), Патрик О‘Кийф (кларинет) и Фернандо Меза (ударни), и ще представи на 30 май в Камерна зала "България" програма от световни и български премиери на произведения от американски и балкански композитори. Творбите са от Карл Шимел и Патрик О‘Кийф (САЩ), Дориан Чене (Албания) и Васил Казанджиев. Ансамбълът е създаден през 2003 година, когато д-р Николай Коларов започва серия концерти от балканска камерна музика, които да представят тази непозната на американската публика страна от регионалните култури. Патрик участва още от първия концерт, а Джил и Фернандо са в състава през последното десетилетие. Преди десет години "Балканикус" прераства в Институт за Балканско изкуство, култура и история (BIBACH), който организира освен камерните концерти и фолклорни фестивали, лекции и изложби. Това е първо гостуване на ансамбъла в България.

Авторският спектакъл на Вера Немирова "В очакване на Моцарт" - едно от бижутата на "Софийски музикални седмици"

Авторският спектакъл на Вера Немирова - "В очакване на Моцарт", с участието на възпитаници на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и ансамбъл "...

Точно месец по-късно е концертът на ансамбъла "Камерата Балканика" - на 30 юни в Камерна зала "България" под наслов "Ритмите на Бразилия и Балканите", в който сръбските музикантки и носители на този лейбъл Милица Йованович – флейта и Йованка Янкович Вишекруна – пиано, са на сцената с нашите Евгени Ноев – цигулка и Цветан Лазаров – контрабас, в програма от произведения на Вила Лобос, Жоаким Каладо, Боки Милошевич, Марко Тайчевич, Патапио Силва и др.

Редица музикални емоции за любителите на всеки вкус от класика до джаз от големи симфонични оркестри до камерна зала и интимна обстановка за различни възрасти. Фестивалът "Софийски музикални седмици" предлага разнообразна, стойностна програма, която може да видите на официалния сайт на събитието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МУЗИКА:

Открива се Сесия 2024 на Културния фонд на МУЗИКАУТОР

Васко Василев с концерт на Айфеловата кула по случай 24 май

ARTBAT с хедлайн шоу на открито в София през месец юли

Jaya The Cat и Q-Check подгряват Dubioza Kolektiv в Созопол

Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената с филм и нов албум

Нети Добрева и Асен Блатечки с премиера на SoFest Spring

SEVI се присъединяват към афиша на Planet Rockstock, Англия

Иван Димитров, МУЗИКАУТОР: Европейският комитет на CISAC в Атина обсъди ефектите на изкуствения интелект върху авторското право

Почина един от най-известните британски диригенти

Ето ги финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com