Кирил Петков: Радев не иска да смени своя главен секретар на МВР

2938
Кирил Петков: Радев не иска да смени своя главен секретар на МВР
Снимка: БГНЕС

"Зад повечето политици, които се надъхват с псевдопатриотизъм, се крие една проста истина - искат повече власт или не искат да отстъпят власт, която вече са имали. Нека си кажем обаче честно за какво реално става дума! Всички разбираме, че истинската драма зад думите на президента е, че той просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, въпреки показните убийства, ужасяващите престъпления на насилие и смразяващи криминални хроники.

Това мнение изрази съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков във Фейсбук. 

Още: След убийството на Алексей Петров: Премиерът поиска смяна на главния секретар на МВР (ВИДЕО)

По думите му още в миналото редовно правителство този главен секретар на МВР - Петко Тодоров не се справяше, но президентът застана плътно зад него и отказваше да подпише неговата смяна, просто защото му беше верен. Стига толкова. Сигурността на хората е по-важна от нечия лична нужда за контрол, посочи Петков. 

Промяната на националния празник от 3 март с 24 май

Кирил Петков коментира и една от промените, в Конституцията, които предлагат от ПП-ДБ, а именно промяната на националния празни от 3 март на 24 май. "Аз лично уважавам 3-ти март и се радвам, че въпреки грозния протест на Възраждане бях на паметника Шипка като премиер и поднесох моя венец, коленичейки пред саможертвата на българските, руски, украински и други войни, които са дали живота си за идеала за свободна България. Този празник е много важен ден за българската история и ще остане важен завинаги. Аз искам да е празник, който цяла България празнува и да не забравя никога", каза Кирил Петков.

Той напомни още, че 3-ти март става национален празник едва след 1990 година, като преди това бе 9 септември, така че националният ни празник е 3 март само в най-скорошната ни история. Предложението за 24 май не отнема силата на 3 март, нито го омаловажава. И двата празника ще продължават да се празнуват от целия българки народ, каза още Петков. 

Oще: Никола Минчев не изключва да има референдум за 24 май

Петков обясни, че предложението 24 май да стане национален празник е, за да кажем на идните поколения, че просветата, културата, писмеността са в сърцето на България и нейният бъдещ просперитет зависи от образованието на младите българи. В един глобален свят, в който всички нации се конкурират, тези, които поставят образованието като техен най-голям приоритет, са нациите, които ще бъдат най-успешни, най-проспериращи и най-богати. Всички българи осъзнават тази истина дълбоко в себе си и затова се стремят да образоват деца си, добави бившият премиер. 

"Така че мили псевдонационалисти, за Ваше съжаление, никой нито омаловажава историята и героичните действия на българските борци за свобода, нито саможертвата на другите народи и 3-ти март ще остане свят празник за всички българи. Мечтата ми е обаче нашите деца да знаят, че са потомци на просветители, чийто труд и просвещение са дали светлина не само на България през най-успешните златни години в историята ни, но и са ограмотили половин Европа, включително и руския народ, който приема Кирилицата точно от знанието, развило се първо в Преславската книжовна школа", категоричен бе Кирил Петков. 

Нека Вашият остър глад за власт и популизъм да не се крие зад противопоставянето на двата толкова светли празника, защото докато историята е като корените на едно дърво, без които то не може да живее, то знанието и образованието са неговите листа, без които то няма бъдеще, призова Петков. 

Той допълни, че България може да бъде отново велика и просперираща страна, когато знанието и образованието са поставени в култ за бъдещите поколения. Точно там се крие истинският патриотизъм, който гледа и към бъдещето на нашите деца.

Още: Официално: 24 май е нов празник, обаче пак с препратка към славянското

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Антибългаризмът е кривият макарон, през който Скопие гледа ЕС

Машина на времето: Руско знаме пред българска община

Как се закрива държава? Лесно - даваш я на некадърници да я управляват

Божков с ва банк: Шах с пешката срещу ББ-ДП с протестен вот

Паркирането по "Патриарха" - скоро и двуетажно

"Колкото си по-прост, толкова ще си по-успешен" - учат ни арогантни политици с вулгарно говорене

Въглищата, миньорите и токът: Предизборни кебапчета

"Синя зона" и в неделя? Червен светофар за зелените мислители

Свободата е върха на копието, не на копейката

Кадиев: 4 леви листи за вота? Шизофренно е

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения