Обадете се на президента на Ел Салвадор да дойде. Той ви очаква

7051
Обадете се на президента на Ел Салвадор да дойде. Той ви очаква
Снимка: Андрей Рашев/bTV

Водещият Светослав Иванов сподели коментара си за бурята в страната в предаването си "120 минути" по bTV.

Ето целия коментар:

Заместник-главният прокурор праща главния-прокурор на обикновен прокурор. Заместник-главният прокурор се страхува от главния-прокурор и вече е с охрана. Главният-прокурор бил заплашен да си подаде оставката или някой щял да му настине „Enter”.

Това е най-голямото саморазкриване по оста политици-съдебна власт, на което сме ставали свидетели от идването на демокрацията. Онче-бонче, но не съвсем, риба-щука но кой ще се махне оттука?

Не, не дишат хелий от балон като абитуриент върху врата на кола. Няма го и Бербатов да им се скара. За друг балон става въпрос. И тази седмица той се спука в лицата на всички ни.

И тъй като знаете, че всяка неделя в "120 минути" се старая да поканя света в домовете ви, позволете да ви задам един въпрос. Кой си мислите, че е политикът с най-високо доверие в момента в света? Не, това не е Ким Чен Ун. Нито пък Хасан Рохани в Иран.

Вижте хубаво този мъж. Той ходи с бели ризи и бейзболна шапка с козирка. Когато през 2019 година беше избран за президент на своята държава с 6 милиона и половина население, точно колко е българското в момента, не изглеждаше като човек, който изобщо можеше да се пребори с бруталната престъпност, която беше завладяла страната.

Още в началото на мандата си, роденият през 1981 година президент започва да строи килии. Постепенно и тихо. Моментът на откриването на най-големия затвор в света, който побира 40 000 души този февруари, покачи одобрението в него на 90% и то в регион, където премиери и президенти се сменят през няколко месеца. Да, президентът на Ел Салвадор Наиб Армандо Букеле Ортез знае как да привлече вниманието на всички.

Най-големият затвор в света вече се пълни. Само за четири години престъпността е смазана, а икономиката тръгна нагоре с бързи темпове. Международният валутен фонд отчита растеж със 16% на БВП, което е рекорд. Ел Салвадор вече е сред топ дестинациите за туризъм в света. Съседните държави изучават и прилагат "модела за сигурност и правосъдие" на Ел Салвадор. Коста Рика приема законодателни промени в тази посока, но найинтересното е, че Наиб Букеле заяви, че е готов да съдейства лично на всяка държава за прилагането на неговия модел.

Наистина, методите му са малко твърди. Стъпка едно - законодателни промени, които да дават право на полицията да арестува всеки и по всяко време. Чрез този текст, наречен "право на изключение" зад решетките в един момент бяха попаднали 2% от пълнолетното население на страната, но престъпността и корупцията се изпариха.

Главният прокурор на страната беше уволнен и заменен с нов, а след всичко това Ел Салвадор е на 77-мо място в "Демократичния индекс" на "Икономист", а България е на 57-мо. Почти едно и също.

Затова ви предлагам, ако и тези преговори се провалят, поканете президента Букеле. Той има какво да ни каже. В случай, че в момента се питате дали говоря сериозно или се шегувам, вероятно много от вас си казват - Светльо, защо ни сравняваш с Латинска Америка? Имате право. Но след всичко, което видяхме през тази седмица у нас, сещате ли се за друго сравнение?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МНЕНИЯ:

Кандидатите на Радев за служебен премиер: ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ДПС; ГЕРБ; ГЕРБ. И един Андрей Гюров

"За ГЕРБ-ДПС и лидера им Пеевски се заформят щастливи дни: ще редят служебен кабинет и ще организират "честни" избори"

Мнение: Пеевски говореше през устата на Борисов и екипа на ГЕРБ

Борисов се връща на власт: Кой ще помага - анализ на Иван Бакалов

"Кой е заплашил Мария Габриел за "бъдещата й кариера в Брюксел"? Има нещо гнило в ГЕРБ": Оценка

Положението е „Извини се, бе“: Асен Генов за политическата ситуация в страната (СНИМКА)

Правителството на Мария Габриел: Номер на Борисов и той изгърмя, смята Дайнов

"ГЕРБ упражняват свръхнатиск": Експерт посочи кои са двете министерства, които Борисов иска от ПП-ДБ

Дайнов за Мария Габриел: Суетната жена от дълбоката провинция, попаднала в столицата, няма спиране

"Руснаците имали избор? Идете и живейте в Русия, бъдете щастливи - никой няма да ви върне": Оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Мнения