50% от концесионната такса на бъдещ добив на волфрам във Велинградско отиват в общината

7597
50% от концесионната такса на бъдещ добив на волфрам във Велинградско отиват в общината
Снимка: БГНЕС

На база разчетите на кандидат-концесионера, желаещ да добива волфрам в община Велинград, средногодишното концесионно плащане е определено на 812 708 лв. 50% от постъпленията или сумата в размер над 400 000 лв. ежегодно ще бъде отчислявана по бюджетната сметка на община Велинград. Концесионерът трябва да предостави банкова гаранция, както и финансово обезпечение за изпълнение на дейностите по ликвидация и/или консервация на рудника и рекултивация на засегнатите от дейността по концесията терени. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос на депутата от "Атака" проф. Станислав Станилов за проекта.

Проф. Станилов заяви, че не е получил отговор каква е позицията на министерството във връзка с добива на волфрам в България. Той попита има ли намерение министерството да открива рудника. Петкова отвърна, че позиция на министерството е, че тази концесия трябва да се осъществи при стриктното спазване на екологичното законодателство и съобразявайки се изцяло с интересите на гражданите на община Велинград.

11 хил. се подписаха срещу добива на волфрам във Велинград

11 хиляди души от Велинград се включиха в подписка срещу добива на волфрам в района. Подписката е внесена в Общинския съвет с настояв...

Инвестиционното намерение за разработка на волфрамовите залежи в района на с. Кръстава, община Велинград предизвиква ожесточени дискусии в региона. Фирмата-инвеститор е получила 25-годишна концесия за добив и преработване на волфрам съдържащи руди от находище „Грънчарица-център“. По оценки на специалисти става дума за второто по големина в Европа волфрамово находище. По време на общественото обсъждане беше обявено, че инвеститорът възнамерява до открие 450 работни места и да осигури за своя сметка, професионално обучение и преквалификация на работниците. Предвидено е при изграждане на инфраструктурата на обекта да бъдат наети още 300 строители, твърдят от "Атака".

Хората в Западнородопския район са раздвоени. От една страна, ако проектът е успешен, би намалил значително безработицата в с. Кръстава и околните махали, където тя е над 90%. Освен това се очаква неговата реализация да подобри инфраструктурата, която е в изключително тежко състояние, а през зимния период е почти неизползваема. От друга страна обществеността във Велинград е разтревожена от евентуалното замърсяване на района, който с минералните си извори представлява един от най-големите балнеоложки центрове в България, а представителите на туристическия бранш не вярват в изготвения по поръчка на фирмата ОВОС, смята Станилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик