Адвокатът на Ахмед Муса Ахмед - той е шизофреник

36059
Адвокатът на Ахмед Муса Ахмед - той е шизофреник
Снимка: БГНЕС

Пловдивският апелативен съд остави в ареста и седмината задържани за разпространението на радикален ислям, въпреки опита на адвоката на Ахмед Муса Ахмед да го изкара шизофреник. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Седемте арестувани обжалваха чрез защитниците си днес мярката за неотклонение "задържане под стража", постановена им от Пазарджишкия съд. За проповядване на антидемократична идеология и призиви за война в ареста остават Ахмед Муса Ахмед, Ангел Симов, Стефан Александров, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Стефан Димитров и Александрина Ангелова.

Софтуерът виновен за предварителното обявяване на акцията на ДАНС в Пазарджик

"Грешка в деловодния софтуер" на Окръжния съд в Пазарджик е причината за изтичане на информация за акцията на прокуратурата и ДАНС в р...

Имамът Ахмед Муса Амед е обвинен за противодържавна организация или група, за проповядването на насилствено изменение на установения с българската Конституция обществен и държавен строй и за пропагандиране и подстрекаване към война, както и за разпространяването на видеоматериали с антидемократична идеология. За обвинената Александрина Ангелова, съдът прецени, че заболяването на щитовидната жлеза, заради което днес припадна, не изисква по-специални домашни грижи и тя може да престои в ареста.

На заседанието за гледане на мярката се яви само Ангелова. Другите се представляваха от адвокатите си. Именно Александрина Ангелова "произведе новината" - тя припадна в залата по време на гледането на мярката, предаде Агенция "Фокус". След като бе прегледана от екип на Спешна помощ, тя бе изведена от залата. Като свидетел по делото се яви майката на Александрина Ангелова - Лилия Маринова, която живее в Белгия.

Защитната теза

Защитата на Ахмет Муса - адвокат Хари Халарампиев, поиска нова съдебно-психиатрична експертиза за Муса-сочен за лидер на групата. По думите на Харалампиев Муса страда от шизофрения. Според адвоката имамът "има фатален стремеж към Аллах и налудничави желания да бъде лидер". Александрина Ангелова пък е превеждала страници от книгата „Вероотстъпване”, в която няма нищо забранено. Това каза в пледоарията си в съдебната зала защитникът на младата жена адвокат Елвира Панкова. В мотивите си Пазарджишкият окръжен съд е посочил страници от тази книга, в които се призовавало да се убиват всички неверници, каза адвокат Панкова. Тя се е сдобила с един екземпляр от тази книга, която се продава свободно в Турция. Адвокатът пледира, че ако книгата е забранена и в нея има такива текстове, то тя няма да се продава свободно в Турция, която също е мишена на "Ислямска държава".

Според адвоката в книгата няма нищо забранено. Там има тълкования на Корана на различни автори, но никъде няма призив да се убива. Обвиняемата Александрина Ангелова само е превеждала страници от тази книга, без дори да е изказвала свое мнение. Не може само за превод на текст от Корана човек да бъде съден, смята адвокат Панкова. Дали тя е превеждала правилно може да каже само експерт. Адвокатът твърди, че е изчела внимателно цялата книга в превод на български и дори я показа в залата. Според юриста думата „джихад” има две значения, едното от тях означава борба вътре в себе си. Според защитника в България няма забранени книги, но ако трябваше да има забранена трябваше да бъде книгата на Хитлер „ Моята борба”, тъй като тя е много по-опасна.

Жесток скандал що е то ислям - "мир" или въплъщение на "война с огън и меч"

Ислям означава мир. А ислямистите не са хора, които изповядват исляма. Това заяви Оля Ал-Ахмед, журналист и преводач от арабски и руски...

Тезата на обвинението

Ахмед Муса Ахмед е използвал други помещения - различни апартаменти в Пазарджик и частната джамия, в които е проповядвал антидемократична идеология и е пропагандирал война. Това каза в съдебната зала апелативният прокурор по делото Атанас Гичев.

Според прокурора, има достатъчно данни за престъпления, въпреки че експертизите на иззетата литература се още не са приключили. Прокуратурата смята още, че има достатъчно събрани доказателства и за пропагандиране на война. Ахмед Муса е възхвалявал ислямска държава и е призовавал да се молят за загиналите за Ислямска държава, призовавал е към джихад, според свидетелските показания. С него се е движила група от 10 души, които са му се подчинявали.

Съгласно показанията на защитен свидетел 001 след молитва всички тези хора се събирали и се разпределяли от Ахмед кой накъде да отива. Те го слушали и изпълнявали. Неговите възгласи били „Там, в Сирия, се бият нашите братя, това трябва да направим и ние тук”.

Александрина Ангелова пък е известна сред тези хора с името Мерикше. Отново свидетел 001 твърдял, че тя е изцяло под влияние на Ахмед Муса. Нейният мъж също бил свидетелствал, че тя е отишла да живее при Муса и е проповядвала сред жените, като ги е карала да говорят на мъжете си, че трябва да носят дълги бради.

Депутатско обединение: Писанчев спи, трябва да си ходи

На закритото заседание в парламента вчера Владимир Писанчев ни каза по-малко, отколкото публично беше оповестено. Затова и нашият призи...

Задържаният в Пловдив Ерджан Исмаилов пък бил използвал символи на ислямска държава. Ерджан бил вторият човек в тази организация. Стефан Александров, под прякора Тефик, ходжата от Асеновград също бил под влияние на Муса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com