Изследват река Луда Яна за тежки метали

14416
Изследват река Луда Яна за тежки метали
Снимка: Община Видин

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите ще проследи как протичат мерките по изпомпването и състоянието на водоема в село Цар Асен в Пазарджик, където бе установено изтичане на води със съдържание на метали в река Луда Яна. Съвместно с експерти от Регионалната лаборатория в Пазарджик ще бъдат взети повторни проби за изследване на водата.

Причина за изтичането на водите е аварирала помпа на водоем за богати разтвори, стопанисван от "Еко Медет" ЕООД. Предприети са спешни мерки за подмяна на помпата с нова. За да се намали количеството на изпусканите води, е увеличен ретензионният режим на воема.

Нивата на реките в Южна България продължават да се покачват

През изминалото денонощие речните нива в страната са продължили да се понижават или са останали непроменени, сочат данни и прогнози на ...

Взети са проби от река Луда Яна преди точката на замърсяване и при с. Огняново - при вливането й в р. Марица. Доставена е хидрантна вар за корекция на активна реакцията на водата.

Пробите ще се изследват в Регионалната лаборатория в Пазарджик и в лабораторията на Главна дирекция "Лабораторно-аналитична дейност" при Изпълнителната агенция по околна среда - София, за определяне съдържанието на тежки метали, се посочва още в съобщението от РИОСВ- Пазарджик.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик