Експерт с "екшън план" за възстановяването на водния баланс в яз. Студена (ВИДЕО)

16416
Експерт с "екшън план" за възстановяването на водния баланс в яз. Студена (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Експерт откри нов "стар теч" на водите, които захранват яз. Студена. Дава екшън план за възстановяването на водохранилището и възстановяването на водата за Перник в най-кратки срокове. Той изследва един не толкова известен водоизточник на язовир Студена – Палакарийският воден канал. Идеята му е той да бъде приведен в действие. Това става ясно от пост на инж. Атанас Русев във Facebook групата "ВОДА за Перник".

Инж. Русев е часът от екипа, предложен в края на ноември от бившия областен управител на Перник Ирена Соколова, която беше уволнена заради водната криза и нерегулираното ниво на водата в язовир Студена. Според ZaPernik.com инж. Атанас Русев е инженер, хидролог и спелеолог и заедно с екипа си проучва района над язовира от над 35 години. Според информацията на сайта "аварийният му план за решаване на водната криза в Перник е бил одобрен от правителството".

По данни на инж. Атанас Русев и екипа му има възможност до Коледа да бъдат предприети три спешни действия, които да подат реално между минимум 300-700 л/с чиста питейна вода постоянно към яз. Студена. Чрез системата "Палакарийски воден канал -> р. Струма -> Губилищата -> извор Врелото -> яз Студена".

Оказва се, че аварийният план на специалиста и екипът му е бил задействан днес (18 декември), когато заедно с екипи на МВР са обходили и анализирали ситуацията по този маршрут. Той ще бъде представен пред гражданите на Перник в две части, става ясно от поста на Русев. Вторият етап от плана се очаква да "започне след 5 дни".

Извънредна проверка на МОСВ на язовир „Студена“ установи нарушения

По заповед на министъра на околната среда и водите Нено Димов на 29.11.2019 беше извършена извънредна проверка на язовир „Студена...

При обследване на района екипът му се натъква на ново източване на яз. Студена. Вижте в следващото видео.

По думите на Атанас Русев този канал може да провежда до 930 литра в секунда вода към басейна на язовир Студена, но ... " Този канал, на това място е счупен и неизвестно кой е отклонил почти цялата вода в неизвестно направление. И в момента този канал, вместо да превежда цялата вода от планината надолу към басейна на река Струма и язовир Студена, тази вода заминава неизвестно къде".

"Съвместно с МВР и с екипа сме на място на незаконното отклонение на Палакарийския воден канал. Да виждате някъде контролен водомер??? Тази вода повече от 10 години вече не отива в Яз Студена, за където е предназначена", казва още Русев.

Авариен план в три действия:

Прокуратурата в Перник сочи четирима виновници за водната криза, включително Лиляна Павлова

"С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имущество, в резултат н...

1. За Палакарийският воден канал - Спешно възстановяване на пълната функционалност на Палакарийския воден канал. (Направена е пълна инспекция и мероприятия от нас по цялото протежение на канала през последните 2 месеца.) За огромно съжаление този канал в момента е почти напълно дискредитиран като части от него са унищожени, или водата е пренасочена умишлено в друга посока.

* Палакарийският воден канал е част от съоръжението яз. Студена - той е проектиран и построен от невероятно находчиви инженери, които са предвидили възможността да добавят вода към яз. Студена от огромния водосборен район на р. Палакария (по-голям от този на самата р. Струма в горното й течение). Водата от него се влива в коритото на р. Струма и от там постъпва в яз. Студена. Палакарийският воден канал е с дължина 8.8 км. и може да проведе максимално 930 л/с. Неговото огромно предимство (при зимни условия) е, че се намира на сравнително ниска надморска височина средно 1320 м и всички обединени водоизточници (7 каптажа) в него идват от огромни склонове на планината с южно изложение.

2. За река Струма и Губилищата - Трябва спешно да се почистят губилищата за максимална проводимост за постъпващата вода.

* Водата от Палакарийският воден канал се влива в р. Струма и само след 1.7 км и 70 м по-ниско, всички води в коритото на р. Струма по време на маловодие, потъват под земята в 12 основни губилища. От тук (при маловодие) цялата вода се транспортира под земята за около 25 - 35 часа в огромната пещерна система Екстрем-Врелото, за да излезе след приблизително 5 километра по права линия и 150 метра по-ниско, през извора Врелото. По-надолу по течението на реката, има друга група съвсем отделни и независими губилища, които захранват пещерната система Духлата (18 км дължина) - двете групи губилища са разделени естествено функционално от различна геоложка структура преминаваща през коритото на р. Струма, обяснява инженера в поста си.

3. За изворът Врелото - най-важно според инж. Русев е да се гарантира, че по-големите водни количества, които ще постъпят от Палакарийския воден канал, както и цялата вода от извор Врелото, ще отидат директно в язовир Студена.

Областният управител на Перник подава сигнал в прокуратурата за източване на язовир "Студена"

Областният управител на Перник Ирена Соколова заедно с експерти, инженери, спелеолози и специалисти по ВиК установиха неправомерно откл...

Както Actualno.com писа в края на ноември беше направена извънредна провекра по информация на бившия Областния управител на Перник за отклоняване на води за язовир Студена. При извършения оглед на водоизточник "Врелото" беше установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир „Студена“. От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция „Крапец“ и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. Още за схемата на източване можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

*Изворът Врелото е най-големият карстов извор в Боснешкия карстов район, с минимален дебит 78 л/с и максимален над 2000 л/с. Зад извора се намира огромната пещерна система Врелото, която изследваме от 1990 г. насам с дължина над 8 километра към този момент, с потенциал да нарасне на 60-80 км дължина! Изследвали сме подземната река в продължение на няколко километра под земята и сме установили, че тази пещерна система може да проведе огромни водни количества - вероятно надхвърлящи и 10 000 л/с., ако ги приеме. В пещерата Врелото постъпват и други подземни притоци към основната подземна река, от други водосборни райони различни от този на р. Струма, идващи отново от Витоша. Изворът Врелото се намира на 500 метра от чашата на язовир Студена и на около 30 метра по-високо от средните водни нива на яз. Студена, и по естествен гравитачен път се влива в язовир Студена. Има изградено старо водовземно съоръжение (за ПС Крапец -> Радомир), което е претърпяло през времето груби модификации след първоначалното му изграждане преди повече от 40+ години и в момента (при маловодие) вкарва цялата налична вода, която извира, във водовземното съоръжение (било е предвидено около 1/4 да постъпва в него, а другата част да се отича към яз. Студена).

"Моля гражданите да не проявяват излишна самоинициатива и активност относно описаните мероприятия с оглед бързото им и правилно реализиране. При необходимост от помощ или съдействие ще обява тук в групата публично от какво се нуждаем." Завършва поста си инж. Русев.

За акцията на специалиста и екипа му потвърждава и изказването на министър Аврамова след проведения Министеркси съвет днес. Както Actualno.com писа, тя обяви, че МРРБ е предприело всички необходими мерки за осигуряване на вода за Перник до пролетното снеготопене.

Аврамова заяви, че МРРБ сключва споразумение с Община Перник на стойност 1 милион 890 хиляди лева за извършване на аварийна мярка, с която да се вкара повече дебит в язовир "Студена". "Преди време беше извършено едно съвместно обследване, което ние поискахме от "Софийска вода" като подпомагане на дружеството в Перник да направят съвместна проверка на всички технически съоръжения и всички води, които могат да бъдат по един или друг начин насочени към яз. "Студена". Има доклад от това изследване. След него вече сме предприели и съответните действия, за да предотвратим всякакви течове на вода нерегламентирани и да имаме техническа възможност да оперираме правилно при спиране и пускане на водата с ВиК мрежата", заяви Аврамова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com