МРРБ с мерки за повече дебит в язовир "Студена"

2979
МРРБ с мерки за повече дебит в язовир "Студена"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Водата, която отива в промишлените зони на Перник, е вода за питейни нужди в тези зони. Тя не е вода, която отива за промишлеността. Предприятията също имат нужда от питейна вода и именно поради тази причина вчера стана объркване. Това каза след заседанието на Министерски съвет министърът на околната среда и водите Нено Димов, предаде репортер на БГНЕС.

В работата ни заедно с МРРБ, с местната власт това, което трябваше да направим е да видим какви са законовите срокове и как те трябва да бъдат съкратени максимално с оглед постигането на най-бърз резултат или поне облекчаване на кризата, която е в Перник. Изчистихме всички възможни процедури, вариантите са два. Ако Кризисният щаб реши да използва Закона за бедствията, тези срокове могат да бъдат изключително съкратени, което ще позволи мерките да бъдат реализирани в кратки срокове, което може би, е едно от най-важните неща. Работихме през последните седмици, за да може да има конкретни мерки и тези конкретни мерки да могат да бъдат финансирани и да бъдат изпълнени в рамките на законовите изисквания и срокове. В момента сме в готовност, това вече е свършено, допълни още Нено Димов.

Прокуратурата в Перник сочи четирима виновници за водната криза, включително Лиляна Павлова

"С бездействията си министрите на МОСВ и министъра на МРРБ не са положили достатъчно грижи за стопанисването на имущество, в резултат н...

От своя страна регионалният министър Петя Аврамова заяви, че МРРБ сключва споразумение с Община Перник на стойност 1 милион 890 хиляди лева за извършване на аварийна мярка, с която да се вкара повече дебит в язовир "Студена".

"Преди време беше извършено едно съвместно обследване, което ние поискахме от "Софийска вода" като подпомагане на дружеството в Перник да направят съвместна проверка на всички технически съоръжения и всички води, които могат да бъдат по един или друг начин насочени към яз. "Студена". Има доклад от това изследване. След него вече сме предприели и съответните действия, за да предотвратим всякакви течове на вода нерегламентирани и да имаме техническа възможност да оперираме правилно при спиране и пускане на водата с ВиК мрежата", заяви Аврамова.

В днешния ден екипи на "Софийска вода", които поеха ангажимент и трябваше още миналата седмица да подменят един кран Ф-800, поискали сме писмено от ВиК оператора и от кмета да ни бъде даден прозорец, така че да може да се монтира този кран. В днешния ден "Софийска вода" монтират крана, така че ще има надеждно спиране на водата към два квартала на Перник и възможност за оправяне на авариите по мрежата, която е след този кран. Другото, което извършваме в днешния ден, това е ремонтът на едно техническо съоръжение, което МОСВ пломбира. Това техническо съоръжение затваря суровата вода към промишлеността на Перник. То е затворено, пломбирано е, но установихме, че има изтичане на вода при затворено положение. Така че към днешния ден сме възложили и фирмата, която извършва ремонт на яз. Студена в днешния ден използвайки спирането на водата за монтаж на крана, да ремонтира това съоръжение.

Това, което сме предприели като действия и финансираме чрез кмета на община Перник, това е първо изграждане на обект на временно аварийно съоръжение, аварийна връзка от село Чуйпетлово, с. Боснек и яз. "Студена", както и изготвянето на хидрогеоложки доклад относно изпълнението на тези дейности, допълни Аврамова.

Пещерни води, водоизточник от стара карта или подпочвени води - алтернативите за Перник

Водоснабдяване на Перник с пещерни води, с подпочвени води или от забравен водоизточник, съществуващ на стара карта - тези три алтернат...

Имаме и друг авариен план, който е предложен от инж. Русев и екип. Този авариен план беше разгледан от много експерти, които дадоха препоръка за неговото изпълнение. В тази кризисна ситуация ние ще предприемем всички действия, дори и непопулярни мерки и действия, които могат да доведат до увеличение на притока в яз. "Студена". Затова финансираме и този авариен план, каза още министър Аврамова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com