Има или няма уран в Трън - спорът премина в цитиране на документи

2981
Има или няма уран в Трън - спорът премина в цитиране на документи
Снимка: Getty Images / Guliver

Споровете относно откриването на златна мина в Трънско продължават с пълна сила. Основни опоненти са Българската минно-геоложка камара (БМГК) и Сдружение Трън, по чиято инициатива беше насрочен местен референдум за 26 март, но той беше отложен след обжалване на областния управител на Перник - защото Общинският съвет на Трън не прие в едно заседание всички необходими документи за плебисцита, което е административен пропуск.

През почивните дни от БМГК разпространиха официален отговор от Министерството на енергетиката (МЕ), според който в понастоящем в района на град Трън няма находища с регистрирани запаси на уран.

Изкачване на връх Стража за старт на кампанията "ДА! За чиста трънска природа"

С изкачване на връх Стража стартира кампанията на сдружение "Трън" за предстоящия на 26 март 2017 г. референдум в общината. Сдружени...

От Сдружение Трън обърнаха внимание на цитата от писмото на МЕ и посочиха, че изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара инж. Иван Андреев от своя страна е заявил: "Достоверността на посочения факт и източникът на информация са гаранция за неговата истинност. С неговото оповестяване става пределно ясно, че една от многото манипулативни тези на противниците на проекта - Инициативен комитет „Сдружение Трън“ - е разбита окончателно."

Сдружение Трън обаче цитира „Държавен вестник”, бр. 39 от 7.IV.1994 г., в който е публикувано постановление на Министерския съвет за прекратяване на уранодобивната дейност в няколко търговски дружества, включително "Злата" ЕООД Трън. Цитирани са и доклади от Национален геоложки фонд на Министерството на енергетиката на Република България с номер XXII – 3376 827, според които са установени промишлени съдържания на уран в находище Трън „Юг“. Представен е и годишен доклад от 1998 година на Изпълнителна агенция по околна среда, в който пише, че: "за "Злата" ЕООД, пробите от отвала на щолната на мина “Злата” показват стойности на специфичната активност на естествените радионуклиди, надвишаващи до 8 пъти характерните за района. В дънната утайка на р. Пръвна на 1 км след щолната е измерена специфична активност по уран-238 - 210 Bq/kg, по радий-226 - 170 Bq/kg. Водата, изтичаща от щолната, е с повишена обща бета активност - до 3.310 Bq/l, което води до радиационно замърсяване на р. Пръвна ..."

Предвид всички тези данни, от Сдружение Трън предупреждават, че БМГК играе опасна игра, с която излага на риск както самото инвестиционно намерение, така и здравето и живота на много хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Община Перник преобърна представите за града си с гениален маркетинг ход

Пиян тийнейджър преби майка си и баба си в Перник

Десетки семейства в Перник не могат да спрат парното си през лятото

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com