X
 
 

Язовир Пчелина (Лобош) е пред екокатастрофа! (СНИМКИ)

52857
Язовир Пчелина (Лобош) е пред екокатастрофа! (СНИМКИ)
Снимка: Кирил Апостолов

„Язовир Лобош (Пчелина) е пред сериозна екокатастрофа! В язовира има мазни петна, които се разнасят бързо. Засега умряла риба има съвсем малко, но ако продължи да се вливат в язовира всякакви продукти с неясен характер, в рамките на 24 часа всичко приключва! Забележете мазните петна около рибата! Язовирът е 54000 декара, 54 млн. кубика вода, представете си какво количество гняз се е изсипала в язовира и РИОСВ Перник казва, че всичко е наред“ – това написа вчера във Фейсбук организаторът на Централната рибноопазваща организация в Перник Марио Антонов.

Когато днес го потърсихме за интервю, той тъкмо пристигаше отново на язовира и каза, че има страшно много мъртва и бедстваща риба. Заяви, че първо ще си свърши работата и тогава ще реагира. Предстоеше му и среща със зам.-министър Красимир Живков. Няколко часа по-късно се свърза с Actualno.com и отговори на въпросите ни.  

Г-н Антонов, какво видяхте в язовир "Пчелина" и откога имате данни за замърсяване?

От две седмици водата на язовира покафеня. Бяха подавани множество сигнали към "Басейнова дирекция", към РИОСВ - Перник. Не знам доколко обърнаха внимание, но поне ние от Централната рибо-опазваща организация, която доброволно охранява, почиства и зарибява язовира, не видяхме никакви действия. Към днешна дата има множество умряла и бедстваща риба на язовира. За това нещо имам снимки и видео. На голяма част от хрилете на рибите излиза течност, наподобяваща автомасло. Общо взето ситуацията е критична. Цялата тази екокатастрофа е обхванала двата бряга, не е целият язовир, но щетите са за хиляди левове. Много риболовци виждат какво се случва в момента. Картинката е потресаваща.

А каква е площта, заета от мъртва и бедстваща риба?

Приблизително една трета. Най-големият бряг - от билото на параклиса почти до стената и т.нар. местност "Хангарите" до залива Радибош. Това е някъде от порядъка на 10 км. Вътре има изключително много бедстваща риба.

Има ли институция, която да е идвала да огледа досега?

В събота съвместно с ИАРА - Перник, отидоха и направиха замерване на водата. От Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури бях уведомен, че всичко е в норма. Днес, когато видях какво е положението в язовира, веднага се обадих в РИОСВ. За N-ти път пуснахме сигнал. Отговорът беше, че в събота, когато са идвали, са установили занижено наличие на кислород във водата. И аз ги попитах какво следва оттук-насетне, но не получих абсолютно никакъв адекватен отговор.

Вие представител на доброволците ли сте?

Аз съм организатора на Централната рибо-опазваща организация. Това е едно НПО с 15 000 членове в цялата страна. На доброволни начала охраняваме, зарибяваме и почистваме 11 държавни водоема. Един от тях е яз. Логош (Пчелина). Това нещо го правим от 2016 година на доброволни начала. Помагаме на ИАРА. Язовирът беше почистен, беше зарибен. Постигнахме рекорд. Тази година сме пуснали риба за  12-13 000 лева. Минали години също сме зарибявали. Спряхме бракониерството. Общо взето съживихме това райско  кътче, а в един момент всички тези надежди и целият този труд, който е неизмерим с пари и каквото и да е, се обезсмисля, защото виждате какво се случва.

Държавата, според вас, какво трябва да направи сега?

Да възстанови загубите, защото държавата е виновна за това, което се случи. В продължение на повече от 4 месеца всеки божи ден от река Струма, която се влива в язовира, изтекоха всякакви гадости. Сигнализирахме къде ли не. РИОСВ правеше някакви замервания и всичко беше "в норма", всичко беше „прекрасно“. Общо взето ние реагирахме, държавните институции нехаеха. И това си беше една бомба със закъснител. Ако ги попитате, ще ви кажат, че причината е цъфтежа на водораслите. Да, обаче тези водорасли ги имаше и миналата, и по-миналата, и още по-миналата година. Нямаше го този проблем. Преди две седмици водата беше с ръждиво-кафяв цвят. Беше някаква ужасна гняз. Сега водата вече се е избистрила, но липсва кислородът и е ужасно.

Имахте планирана среща днес със зам.министъра на околната среда и водите, какво стана?

Току-що се видях със зам.-министър Живков и с една дама, която отговаря за водите. На срещата присъства и представител на ДАНС, който не взе никакво отношение. Аз им показах снимки и видеоклипове. Това, което ми направи много добро впечатление е, че според тях действително има замърсяване, а не е от цъфтежа на водораслите, както се опитваха да го представят от РИОСВ. Разбрахме се да им пусна един мейл с цялата налична информация. Смятам, че трябва да се действа стъпка по стъпка. Първо, да се установи кой е замърсителят, да се спре вкарването на отрови в язовира. Следващата крачка е държавата да финансира едно ново зарибяване, защото тя е виновна за случващата се екокатастрофа, която не се знае в какъв обем ще се разрасне.

А какви са предположенията за източника на замърсяването?

Изключително много предприятия има в Перник, които си хвърлят всичките гадости в реката, включително сега, ако дойдете в Перник, ще видите, че на моменти реката тече черна, кафява, бяла. Това се влива месеци наред и в един момент просто нещата ескалират.

След толкова много труд, който сте положили, вероятно този проблем го приемате и лично?

Не само лично. Тръпки ме побиват мен и още 23 момчета, които имаме принос за чистотата на  този язовир. С лични средства, с изключително много труд, безброй нощи сме изкарали на язовира, защото той беше изключително много мародерстван от бракониери. Това е един ежедневен труд в продължение на три години. Ние не сме спирали, редуваме се на смени. Правим всякакви гимнастики само и само да се случат нещата. И те взеха, че се случиха. Казвахме, че оттук-насетне само ще надграждаме - напред и нагоре. И това нещо просто ни дойде като гръм от ясно небе. Затова казвам, че направеното от нас не се измерва с пари. Сега ще ми е изключително трудно просто да се изправя пред всички момчета и да им кажа: "Продължаваме напред". 

Как бихте могли да продължите, те са ви върнали в първи клас!?

Това е най-точното определение. Това за нас беше кауза. Събраха се 12 000 лева от хора, които дадоха по 2, 5, 10, 20 лева. Индикациите бяха, че през 2020 г. ще можем да се справим, а ние събрахме пари и свършихме толкова много работа за кратко време. Хората се обединиха около нашата идея, защото видяха, че това не е от ден до пладне, а е нещо, което е с постоянен характер. Ние действително бяхме решили да докараме нещата докрай. Сизпълнителния директор на ИАРА се срещнах няколко пъти и едно момче от ЦРОО е вече служителна Изпълнителната агенция. Криминализирахме мрежарския риболов. В качеството на многобройно НПО властимащите ни обърнаха внимание и при посещение в Народното събрание ни обещаха да криминализират незаконния мрежарски риболов и си изпълниха обещанието. Общо взето сме доброволци с идеята да вървим напред. Сега, единственият начин да се поправят нещата, е държавата да си понесе загубите. Ние няма как отново да събираме пари от хората. Те ще са обезверени. Държавата трябва да ги вкара в язовира под формата на зарибителен материал, за да може пак да стартираме отнякъде. Ние не смятаме да се отказваме, макар че толкова много труд отиде по дяволите.

Но и водата трябва да се очисти, това как би могло да стане?

Вижте, язовир Лобош не е от най-чистите язовири, защото през годините има много гадости, които са утаени на дъното. Има един ВЕЦ накрая на язовира и той в рамките на три години малко поизчисти водата. Но река Струма, с притока, който има, завърта всяка година обема на водата три пъти. Това са 54 млн. кубика. Тоест, по груба сметка в язовира ще влезе около 150 млн. кубика вода. Тя ще даде един "рефреш" (освежаване). Но от цялото количество в язовира, по груби сметки около 10-15% от рибата е засегната. Ние това виждаме. Язовирът ще се изчисти, въпрос на малко време е. Междувременно, река Струма от преливника до село Жабляно - 10 км, е напълно унищожена. Там екокатастрофата е тотална! Тази мръсна вода от язовира прелива, а реката е десет метра широка, половин метър дълбока, рибите няма къде да се спасят. Там всичко е изтребено до крак. Реката е мъртва.

Има ли опасност да се случи същото и с язовира?

Божа работа е. Ще видим какво ще стане.  

Още от ПЕРНИК:

Две земетресения край Перник тази нощ

Потвърдено: Отлагат фестивала "Сурва" в Перник

Отменят фестивала "Сурва" в Перник заради Омикрон

Нов корпус, басейн и топла връзка към 2 училища ще строят в Перник с 9 млн. лева

ЧЕЗ оборудва учебен кабинет по електротехника в Перник

Коронавирусът затвори родилното отделение в Перник

ЦИК ще определи състава на избирателната комисия в Перник

Зверските задръствания по пътя между София и Перник през Владая - заради непоставена маркировка

По-строги противоепидемични мерки в Пернишко

Противопожарната обстановка в област Перник остава сложна

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъдете активен участник в промяната!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Перник