Синдикати, превозвачи и граждани на протест в Перник

1486
Синдикати, превозвачи и граждани на протест в Перник

60 автобуса и над 30 леки автомобила тръгват на протестно шествие в понеделник (20.11.17 г.) от 08:30ч. от спирка Метал в Перник.

Протестното шествие ще продължи до сградата на община Перник. От 09:30 ч. участниците в шествието ще изразят протеста си пред сградата на общината. Протестът е под наслов: „За компетентно и отговорно управление на община Перник”. По традиция на протеста ще има и сурвакари, за да изгонят злите духове от общината, съобщават организаторите.

Перник отбелязва празника на града с богата програма

Перник чества Деня на града. Празникът се отбелязва на 19 октомври, когато църквата почита Св. Иван Рилски, смятан за закрилник и покро...

Причината за протеста е незаконно обявена обществена поръчка за обществен превоз на пътници пo утвърдените Общинска, Областна и Републиканска транспортна схема на община Перник. „За кметското ръководство законите в България не важат. Това е поредният скандал в Перник, предизвикан от липсата на каквато и да било компетентност", коментират организаторите на протеста.

Според тях:

- Кметът е обявил обществената поръчка самоволно, еднолично и без задължителното по закон решение на Общинския съвет (ОбС), което е недопустимо.

- Поръчката е обявена в условията на неприключило съдебно дело, образувано срещу Решение на ОбС Перник, което е част от документацията за участие в поръчката. Това поражда въпроса откъде Кметът знае какво ще бъде решението на Административният съд и кое му дава право да обявява поръчка преди произнасянето на съда?

Продължава ремонтът на пътя през Владая

От утре в обедните часове продължава ремонтът на участък от път I-1 (Е-79) София - Перник, през прохода Владая, съобщиха от пресцентъра...

- Обществената поръчка е в нарушение на и на друго решение на ОбС Перник, в което са комбинирани ефективни с неефективни автобусни линии. Това спасяваше 1/3 от населението на малките села и квартали да имат транспорт. Сега еднолично, в нарушение на закона, кметът разделя тези позиции. Кандидати за губещите линии няма да има и е реален рискът някои от населените места да останат без превоз.

По думите на протестиращите обществената поръчка буди и съмнения за корупция, тъй като по определени линии се залагат критерии за стари автобуси, произведени 1997 г., при условие, че в момента превозите по тези линии се изпълняват с автобуси от 2005, 2006 и 2007 г. с екологичен клас ЕЕV. Залагат се критерии за дизелови автобуси при положение, че по линиите се движат екологично чисти автобуси на алтернативно гориво. Стойността на поръчката е в пъти по-ниска от размера на разходите, необходими за нейното изпълнение.

- След обявяването на предстоящите протестни действия от страна на превозвачите, на 16.11.2017 г. Кметът на Община Перник е прекратил Обществената поръчка, но не е обявил наказания за лица, виновни за извършените нарушения, казват още протестиращите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЕРНИК:

Авария остави Перник без парно и топла вода

Квартал в Перник остава без парно и топла вода за денонощие

Със символична първа копка бе дадено начало на реконструкцията на довеждащ водопровод и помпена станция „Опалово“

Центърът на Перник без вода

Начало на "Сурва": Рекорден брой участници в най-големия маскараден фестивал в Европа (СНИМКИ и ВИДЕО)

Перник обяви петък за неучебен ден заради "Сурва"

Времето е спряло: Мизерни условия в болницата в Перник

Части от Перник са без парно и топла вода заради авария

Вандализъм преди Рождество: Откраднаха елха от украсата на Перник (ВИДЕО)

Без вода: Авария в центъра на Перник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com