"За Перник с любов" - Водна Кула Арт Фест срещу социалната апатия

14026
"За Перник с любов" - Водна Кула Арт Фест срещу социалната апатия

Изкуството може да е лекарство срещу масова апатия, срещу криворазбрани цивилизации и ориентир към общочовешки ценности – това за поредна година е каузата на Водна Кула Арт Фест. Защо да не използваме градските ни ресурси по най-добрия начин? Един урок, който вече 9-та година преподава фестивалът е, че изкуството може – и е – в полза на обществото.

От създаването си през 2006 г., благодарение на силната си художествена и обществена енергия, опитен мениджмънт и множество контакти в страната и чужбина, Водна Кула Арт Фест се утвърди като водещо и най-масово събитие за съвременно, социално ангажирано изкуство в България. Фестивалът използва като изложбени зали множество занемарени сгради и градски пространства с културно, архитектурно и историческо значение, и с участващите творци от цял свят привлича внимание към текущото състояние на тези обекти, тяхното бъдеще и евентуалното им възраждане.

3.1 по рихтер разтърси района на Перник

Земетресение с магнитуд 3,1 е регистрирано на територията на България рано тази сутрин. Земният трус е усетен в 5.11 ч. с епицентър за...

През 2015 г. надсловът е „Градове в нужда от любов“, като тази година за първи път фестивалната програма ще е разделена между два града – София и Перник. Събитията в Перник са в сътрудничество с Регионален Исторически Музей, Перник, Старата мина, Крепостта „Кракра“, Завод за Машиностроене „ Струма“.

Процъфтяващ индустриален град през 1970-те, Перник днес носи тежкия отпечатък на пост-комунистическата катастрофа и силното земетресение от 2012 г. От 80 фабрики за тежка и лека индустрия, изхранвали града и околностите, едва половината продължават реална работа – останалите са в силно окаяно и занемарено положение. „За Перник с любов“ са 3 дни посветени на преоткриване индустриалното наследство и възможностите за неговата интеграция в съвременния контекст – чрез арт инсталации, пърформанси, интеракции, музика и градски акции.

Официалното откриване в Перник ще е на 25-ти юни, в Старата мина, с участието на: Лале Алтунел (Турция) – видео луп, Любомир Игнатов (България) – фотография, Еева-Лииса Пухака (Финландия) – инсталация ”Мирис, памет, звук“, Радослав Седевчев (България) –инсталация, Петра Худцова (Чешка република/Великобритания) – инсталация, Ларс Аслинг(Швеция), Аделина Иванова (България) - фотоизложба ”Една водна кула на пътя на времето”. Специално за откриването в Перник, Кинг Соненберг (Китай) ще представи своя проект за интерактивно изкуство на живо,”Цветна звезда”. Сред акцентите в „За Перник с любов“ е и инсталацията във водна кула Перник на Катрин Стоичкова, както и парти-концерт по случай фестивала.

От 25-ти до 28-ми юни включително перничаните и гости на града ще имат възможност да се включат в няколко подбрани работилници и интерактивни акции, инициирани от самите артисти-участници във фестивала. Така например, Аделина Иванова (България) организира театрална работилница, дискусионен панел и театрални етюди, а Дагмара Гиейстор (Полша/Австралия) ще отвори форум-дебат за негативите от липсата на творчески пространства в един град и възможна утилизация на изоставени обществени сгради.

Протестите на "Тролейбусен транспорт – Перник" продължават

Представители на "Тролейбусен транспорт – Перник" и РС на КНСБ – Перник се срещнаха с председателя на общинския съвет на ...

Тазгодишното издание на фестивала има особено значение и с оглед на наскоро обявения търг за самия символ на организацията – Водната кула в кв. Лозенец, София. В продължение на 8 години екипът на фестивала се грижи за пространството пред и самата сграда, предоставяйки не само поле за изява на български и международни творци, но и място за срещи и обмен на идеи на живущите в района – и всички желаещи, като цяло. Въпреки желанието и усилието на екипа за превръщане на Водната кула във функциониращ арт-социален център в продължение на близо десетилетие, както и получена препоръка от Министерството на културата, т.г. Столична община излезе с решение кулата да бъде отдадена под наем и за реконструкция на затворен търг и неясна процедура за кандидатстване. На 22-ри април т.г. екипът на фестивала публикува отворено писмо към Софийска община, повдигащо въпроси относно правомерността на решението.

Вижте пълното писмо тук: http://bit.ly/1z02fZ2

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com