X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

АДФИ установи вреди за над 2,5 млн. лв. в община Долна Митрополия  

2796
АДФИ установи вреди за над 2,5 млн. лв. в община Долна Митрополия  
Снимка: Община Долна Митрополия
Проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в община Долна Митрополия установи 42 законови нарушения и вреди на обща стойност 2 552 822 лева.

Инспекциите са били концентрирани основно по законосъобразността и документалната обоснованост на извършените разходи в изпълнение на проекта "Интегриран воден цикъл Плевен-Долна Митрополия", финансиран по ОП "Околна среда" в двата периода: 2007-2013 и 2014-2020 година.  

Проверявано е доколко законно и документално обосновано е предоставена публична общинска собственост за стопанисване и изграждане на складова техническа база в землището на община Долна Митрополия на дружеството изпълнител по същия проект в периода от началото на януари 2014-та до края на март 201-та година. А също така извършените разходи за хонорари, изплатени на вещо лице за оценки на недвижими имоти от началото на 2014-та до март 2019-та година.

Другата проверка е за законосъобразност при възлагане през 2018 г. на обществена поръчка чрез събиране на оферти с обява. Предметът ѝ е "Възлагане на обществен превоз на пътници по две автобусни линии от областната транспортна схема от квотата на Община Долна Митрополия", а инспекцията е била с цел да се установи дали е спазена нормативната уредба в областта на обществените поръчки, изпълнението на сключения договор и плащанията по него.

Две от нарушенията са свързани със Закона за общинската собственост, три – с Наредбата за реда и условията за провеждане на публични търгове и публично оповестени конкурси.

Законът за обществените поръчки е бил нарушен 28 пъти, а правилникът за неговото прилагане – 9 пъти. Касае се за проверени общо 11 обществени поръчки на обща стойност 56,6 млн. лева.

Проверените договори – за обществени поръчки, за предоставяне на публична общинска собственост, за хонорари и др., са общо 82 на брой на стойност 56,9 млн. лева.

За да изясни причините, периодите и следствията от констатациите на АДФИ, Actualno.com изпрати заявление за достъп до обществена информация. Искането е да ни бъде предоставено копие от доклада на Агенцията, с чиито резултати ще ви запознаем допълнително.  

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално