Археопарк с рибарски селища от пет епохи ще правят в Никопол

21498
Археопарк с рибарски селища от пет епохи ще правят в Никопол
Снимка: Община Никопол

Археопарк с пет компонента на точни елементи от крайбрежни рибарски селища ще изгради община Никопол по трансграничен проект. Мини рибарските селища ще са от пет епохи – старокаменна, каменномедна, бронзова, римска и средновековна.

Планирано е да се възпроизведат части от материалната стопанска и битова култура на съответните исторически пластове.  

 

 

Археологическият обект „Скална църква“ се намира на разстояние около 700 м от входа на съществуващия дърводелски цех в крайбрежните варовикови скали край река Дунав, източно от град Никопол.

За да се достигне до него, трябва да се премине по ул.”Александър Стамболийски”, която е с асфалтова настилка до входа на дърводелския цех и оттам по земен, скален и неравен път се стига до обекта. Липсата на път, особено след валежи, прави обекта недостъпен както по суша, така и по вода, тъй като няма удобно място за пристан на малки плавателни съдове.

Местната администрация е финализирала процедурата по възлагане на инженерингова обществена поръчка – за проектиране и СМР, която е разделена на две обособени позиции.

Първата е за изграждане на път до археологическия обект „Скална църква“. За негов изпълнител е избрана фирмата „Ратек“ ООД – София, а договорът е на стойност 2,8 млн. лв. без ДДС.

По препоръка на „Геозащита Плевен“ ЕООД, предвид „развитите геодинамични процеси по склона, преди изпълнението на строежа трябва да се извърши детайлно инженерно-геоложко проучване. Целта е да се определи геодинамичния риск в района, предвиден за строителство.

Същинската част на проекта обаче е във втората обособена позиция. Тя е за изграждане на музей на открито – археологически парк „Пристани на времето“.

За него е предназначен терен площ 3 182 квадратни метра.

Историческите и археологически факти локализират крайбрежието на град Никопол като най-подходящ район за подобен обект, поради факта че той съдържа артефакти от тези епохи, концентрирани на неговата ограничена територия.

Тук животът не е преставал от среднокаменната епоха до Средновековието: от най-древното рибарско поселение по поречието на река Дунав, открито досега в Европа – от среднокаменната епоха /40 000 – 10 000 г.пр. Хр./, до средновековен Никопол /14 в.сл.Хр./ - един от най-оживените търговски и културни центрове на своето време.

В непосредствена близост до днешен Никопол и по неговото крайбрежие ще бъдат изградени автентични реконструкции на характерни архитектурни фрагменти от рибарски селища и прилежащи им крайбрежни пристани от пет далечни една от друга епохи.

Тези исторически пристани ще функционират реално и днес. Ще са оживени от местни рибари и занаятчии. Те ще запознават своите посетители, плавайки на реконструирани дървени плавателни съдове, с приказни и напълно реални, обмазани с глина хижи, домове, части от каменни зидове на пазарища, сред един уютен лабиринт от среднокаменна, меднокаменна, бронзова, римска и средновековна епоха.

За изпълнител на втората обособена позиция е избрано обединение „Стройкомерс Дизайн“, участници в което са фирмите „Стройкомерс Плевен“ ЕАД и „Ар Си Дизайн“ ЕООД – София. Договорът на обединението е на стойност 1 295 431 лв. без ДДС.   

Изпълнението на дейностите трябва да бъде приключено до 30.07.2019 година.

Проектът „Пристани на времето“ на община Никопол е финансиран от програма INTERREG V-A Румъния- България по съвместен проект „The Bridges of Time“. Партньори по него са общините Никопол и Турно Магуреле (Румъния). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Керхер център отвори врати в Плевен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен