Кметът на Плевен няма да променя размера на местните данъци и такси

3502
Кметът на Плевен няма да променя размера на местните данъци и такси

„Не предвиждам промяна в размера на местните данъци и такси. Разчетите, които сме направили в предните 4 години, показват, че на този етап тя не е наложителна. Такава промяна не може да бъде правена инцидентно. Тя трябва да се прави след обсъждане, след предварително разясняване на евентуална необходимост от нея и след сондиране на общественото мнение.“ Това каза днес плевенският кмет Георг Спартански на седмичната оперативка на общинското ръководство.

Той допълни, че преди 4 години, в началото на първия му мандат, е бил коригиран размерът на местната такса битови отпадъци. Това се наложило, защото кметът заварил от предишната управа над 1,6 млн. лв. неразплатени към фирмите по почистването в общината.

Малките села в община Плевен ще си „избират“ кметски наместници

В събота, 23 ноември, започват срещите на плевенския кмет Георг Спартански  в седемте най-малки села в общината, на които местните...

„Миналата година имаше недоволства, свързани с новия начин, по който се определяше т.нар. пътен данък. Там бяха вкарани коефициенти, които не ние, а законодателят определя за съответните категории. Те също са в рамките на от до и в крайна сметка решението на Общинския съвет е такова, каквото е. Мисля, че трябва по-глобално да разгледаме възможностите на българските общини да се самофинансират за голяма част от дейностите си. Да се направи анализ и той да се обсъди с централната власт като се постигне необходимият компромис между очакванията на местните власти към централната и обратно“, каза още градоначалникът.

Според него е очевидно, че в момента не може да се говори за голяма финансова самостоятелност на местните власти. Това принуждава общините за всеки по-голям проект или да чакат европейско финансиране, или да си осигуряват местни приходи, което е трудно с ограничена приходна база, или да чакат на целеви държавни субсидии, които не могат да стигнат до всичките 265 общини.

„Трябва да има разумен баланс между местните данъци, които се определят с решения на местните парламенти, и тази финансова децентрализация, за която говорим и която предвижда част от приходите от данък общ доход, от данъците на фирмите и др. да остават там, където се произвеждат. Такова е очакването на българските общини. Сега на 100 лв. събран данък на територията на България 3 лв. отиват в съответната община, останалите 97 лв. отиват централизирано – това не е моя статистика. Трябва да има по-справедливо и по-балансирано разпределение на данъците. Коректността изисква да кажа, че ние по места трябва да престанем да разчитаме само на централната власт. В крайна сметка, живеем така, както си го направим“, каза още Георг Спартански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛЕВЕН:

Най-добрите ученици по астрономия от цялата страна ще мерят сили в Плевен на Национална олимпиада

Крум и Виктория - плевенски деца, олимпийци на световно ниво по природни науки

Доброволци с нова акция за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ - чистиха и боядисваха клетки, смениха стари табели с нови

Плевен посреща Великден с разнообразна програма

Д-р Валентин Христов приветства участниците в Републиканския турнир по стрелба за служители на МВР „Величко Величков“

След скандал: Момиче намушка жена в Плевенско

Кметът на Плевен и четвъртокласници от ОУ „Св. Климент Охридски” се включиха в „Походът на книгите“

Кметът на Плевен обявява 2 и 15 май за неучебни дни

Започна кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“ в Плевен

Християн, първото бебе на Плевен за 2024-а година и семейството му гостуваха на кмета д-р Валентин Христов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен