Заради свлачище новото депо за отпадъци в Плевен пропада

2666
Заради свлачище новото депо за отпадъци в Плевен пропада
Снимка: Getty Images/Guliver

Поредният неочакван проблем изникна пред община Плевен - новото депо за битови отпадъци край града започна да пропада поради активиране на свлачищни процеси. Това съобщи кметът Георг Спартански и уточни, че е станало буквално броени дни след официалното приемане на обекта от държавна комисия.

"Нещата в деня на проверката, 29 януари, бяха уж ОК, комисията си замина доволна. Броени дни след това започна поредната драма, свързана с реализация на европейски проект в община Плевен", заяви градоначалникът, припомняйки за пет други проекта, чиито срокове бяха провалени.

Българската асоциация по рециклиране ще популяризира разделното събиране и предаване на отпадъци

В Европа все още не ценим достатъчно суровините, които използваме. Над 50% от битовите отпадъци продължават да се депонират и изгарят, ...

На мястото се забелязват пропуквания по осевата линия на асфалта, има хлътване на земни маси с денивелация от 2 метра до ретензионния резервоар за отпадни води. На този етап обаче няма опасност от увреждане целостта на резервоара.

Веднага след установяване на проблема, до изпълнителя е изпратено уведомително писмо. Представители на фирмата са извършили оглед още в края на миналата седмица, предстои изготвяне на фирмена експертна оценка върху причините на свлачището, пише Topnovini.bg.

Незабавно е изпратено и писмено уведомление до Министерство на околната среда и водите. В писмото фигурира и изрична молба, да се изпрати експертна комисия, която да се произнесе върху настоящото състояние на депото и да дадат компетентна оценка на какво се дължат свлачищните процеси.

Георг Спартански прогнозира две възможни развития на ситуацията: ако е по вина на изпълнителя той да предприеме всички действия за укрепване за негова сметка; ако се установи, че свлачището е резултат от обективни и непредвидими процеси, да се потърси помощ от Министерството на регионалното развитие за спешно отпускане на средства.

Рекорд по отпадъци в Рио де Жанейро заради Нова година

Служителите на компанията по поддържане на чистотата в бразилския град Рио де Жанейро (Comlurb) са събрали 694 тона боклук, оставени по...

Процедурата по избор на оператор за сметището приключи, припомни кметът. На община Плевен предстои да кандидатства за инвестиция в размер на 11 милиона лева, с които да бъде рекултивирано досегашното сметище на града.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Плевен