Цех на ВМЗ-Сопот се взриви, няма опасност за населението*

19246
Цех на ВМЗ-Сопот се взриви, няма опасност за населението*
Снимка: БГНЕС

Цех на ВМЗ-Сопот се взривил. Става въпрос за цеха в село Иганово, където се произвеждат снаряди.

Информацията беше потвърдена пред БНТ, като засега няма данни за жертви, но тепърва властите ще уточняват какво се е случило. Към мястото на инцидента вече са се отправили линейки и пожарни от Пловдив. Правят се и спешни замервания на въздуха, за да е сигурно, че Сопот и Карлово не са в опасност.

Кметът на Сопот: Във ВМЗ назначават роми предизборно

Преди около месец 300 роми бяха назначени на работа във ВМЗ Сопот, което предизвика недоволство в града. Това съобщи кметът на Сопот Ве...

Главният секретар на МВР Георги Костов също потвърди за взрива в складова база на ВМЗ, близо до село Иганово. Има пожар в склада, има и взривове. Първоначалната информация е, че складът се пази от двама пазачи, но и двамата са живи и здрави. Това каза и министърът на икономиката Божидар Лукарски, който пътува към мястото на инцидента, тъй като икономическото министерство е принципал на ВМЗ-Сопот. Засега пожарната не гаси пожара, тъй като има процедура - при работа в складове с боеприпаси да не се влиза 24 часа след последния регистриран взрив.

Според кмета на Сопот Веселин Личев, цехът в момента не е работел, няма втора смяна, така че най-вероятно няма жертви. Пред Канал 3 пред комисар Първан Секиранов, директор на дирекция "Оперативни дейности" в ГДПБЗН потвърди, че с първия пазач е установена връзка, но с втория не е. Може би той няма мобилен телефон, уточни комисарят и изрази предположение, че вторият пазач се е скрил някъде. Секиранов не потвърди информацията, че има хора от село Иганово, които се евакуират. Според кмета на село Анево обаче се евакуират жителите на Иганово, на Анево и на Каравелово. Затворен е пътят между София и Бургас при село Иганово.

Преди три години в цеха в Иганово тежко пострадаха трима души при работа с взривни вещества. Те бяха ранени при неправилно пресоване на боеприпаси.

Това е поредният случай на взривен цех с боеприпаси в България. Последният беше взривът в Миджур, при Горни Лом, при който загинаха 15 души. Официалните версии за взрива тогава са неправилна утилизация или взрив в машината за мелене на боеприпаси. Прокуратурата продължава да разследва случая, а все още не са обезвредени 190 хил. мини от цеха-гробница при Горни Лом, защото няма безопасна техника за това.

Откриха 278 нарушения в предприята за производство и съхранен на боеприпаси

278 нарушения на трудовото законодателство са установени от трудовите инспектори при проверки в 18 предприятия за производство и съхран...

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com