Делото за жп катастрофата на гара Калояновец бе върнато на Старозагорския съд

493
Делото за жп катастрофата на гара Калояновец бе върнато на Старозагорския съд
Снимка: Thinkstock

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на машиниста Христо Тиляшев за катастрофата на гара Калояновец.

Апелативните съдии връщат делото на Окръжен съд Стара Загора за ново разглеждане от друг съдебен състав и съобразяване с техните препоръки.

Съдът масово отменя актовете на КАТ

Статистика предоставена от вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова потвърждава, че съдиите масово отменят наказателни поста...

Христо Тиляшев е признат за виновен в това, че на 12.07.2014 г. в района западно от жп гара Калояновец, при управление на подвижен железопътен състав – бърз влак, като помощник машинист, нарушил правилата за движение, в резултат на което причинил по непредпазливост смъртта на Венко Тодоров и телесни повреди на четири лица. Осъден е на 8 години и шест месеца лишаване от свобода и забрана за работа като машинист за 11 години и половина. Освен това трябва да заплати имуществени вреди за над 1.4 млн. лв. на БДЖ и НКЖИ.

Според апелативните съдии обаче в мотивите на присъдата е посочена фактическа обстановка, която на практика представлява буквален препис на обстоятелствената част на обвинителния акт, информира Topnovini.bg.

Възпроизведена е механично фактологията отразена в обвинителния акт, без тя да е защитена при анализа на доказателствата. Драстично е пренебрегната разпоредбата на чл.305 ал.3 от НПК, процесуално правило предвиждащо при противоречие на доказателствата, съдът да изложи защо приема едни, а отхвърля други. Окръжният съд няма нито един конкретен израз в подкрепа на обжалваната присъда.

Липсва оценка на доказателствения материал. Старозагорският окръжен съд е бил длъжен да даде отговор на възраженията на страните, независимо дали ги счита за основателни или не и т.н

Лиляна Павлова прати община Димитровград на съд

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова вкара в съда Община Димитровград, чийто кмет Иво Димов е от партия...

Наличието на съществени процесуални нарушения, ограничаващи процесуалните права на подсъдимия, водят до отмяна на присъдата и връщане делото на Старозагорския окръжен съд за ново разглеждане от друг съдебен състав, се казва още в мотивите.

Решението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com