Джамия или нещо друго ще се строи в Столипиново?

6290
Джамия или нещо друго ще се строи в Столипиново?
Снимка: БГНЕС

След изборите, през ноември, Асоциация на Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание, оглавена от бившия главен мюфтия Недим Генджев, започва строеж на социален дом в Столипиново. Още преди пет години той заяви подобно намерение, но заповедите на кмета на Пловдив за одобряване на ПУП-ПРЗ, въз основа на който е издадена виза за строеж, са от май и август 2013 година, предаде БГНЕС.

Според проектните документи, подадени в Община Пловдив и публикувани в профила на асоциацията, сградата ще бъде построена за 18 месеца на пуст терен зад новия пазар в Столипиново с 550 кв. м. застроена площ и РЗП около 1250 кв. м. Височината е 10 м, 30% от парцела ще е зелена площ. Проектът на Социалния дом е на арх. Надка Георгиева. Представената в документите идея е да се осигурят социални услуги на ромското население в квартала - там трябва да има столова и кухня с приготвяне на храна на място за 70 души, лекарски кабинет с манипулационна - амбулатория за индивидуална практика, стоматологичен кабинет, учебна зала за 30 души, обществена баня с 6 клетки и зала за събрания и срещи за 200 души.

Строят джамия за 1 млн. лв. в Столипиново

Организация с нестопанска цел, носеща името „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание" ще строи социален молитвен дом в ромски...

Залата за събрания и срещи има предвидени площи за събуване и оставяне на обувките, за миене, има женска галерия. Това потвърди за арх. Георгиева. С други думи има силни подозрения, че това е молитвена зала, което обаче не се споменава никъде в документите.

Недим Генджев не отрече предназначението на залата, напротив – обоснова я с липсата на молитвени зали в квартала с предимно мюсюлманско население и добави, че подобни зали има на много места по света. Факт е, че общината е издала разрешение за социални дейности, а сградата ще се използва за религиозни. Никъде в проекта няма и търговски зони, а Недим Генджев каза, че с наема от тях ще се издържа Социално-молитвеният дом, както сам го нарече.

Религиозната обстановка в Столипиново

Столипиново е доста шарено откъм религиозни принадлежности. Улица „Батак”, която пресича квартала в посока север-юг, е доста добра илюстрация в това отношение. Близо до началото и е православната църква „ Св. Илия”, единствена по рода си в района и посещавана в последните години само от православни българи. Преди години тук са идвали калайджийските родове, християни по религия, възрастните помнят бляскава сватба на едни от тях, но това събитие отдавна е в миналото. Преди няколко години куполът на църквата беше позлатен, а тази година точно този божи храм стана ябълката на раздора между пловдивския митрополит Николай и кмета Иван Тотев - общината осъди църквата за неплатена такса смет и от този момент нататък разривът е пълен. По закон църквите са освободени от местни данъци и такси, но аргументът на общината е, че става дума не за храма, а за търговските площи, които той отдава под наем. Известна ирония лъха от факта, че на стената на църквата е записан Иван Тотев като дарител за позлатения купол. 

Образувано е досъдебно производство за противозаконна дейност в джамия в Разград

Окръжна прокуратура в Разград образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, организирал и ръководил противозаконна дейно...

По и около улица „Батак” са разположени молитвените домове на евангелистите и на мюсюлманите. Интересно, че евангелската църква, поместена в барака от временен тип, е с надпис на турски език. В квартала има още две подобни.

В Столипиново няма джамия и никога не е имало. По–просветената част от мюсюлманското население посещава традиционната петъчна молитва в Джумая джамия. В квартала обаче има поне пет места за молитви - това са наети помещения в къщи, които събират вярващите. Наричат ги мечити. Ритуалите се водят от имам, свързан с Районното мюфтийство в Пловдив. Привърженици на мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание се събират отделно. Точно за тях, както става ясно, ще бъде изграден новият Социален дом на Генджев.

Недим Генджев в посочи дата за първа копка 15 ноември. Скоро ще се разбере. Близо до терена му в момента се строи дантелено-изящна конструкция от дърво и метал, за чието предназначение също може да се гадае. Строителите се подсмихват – „като го свършим, ще решим за какво е”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com