Есенният панаир на занаятите в Пловдив събира майстори от цяла България

5392
Есенният панаир на занаятите в Пловдив събира майстори от цяла България

Над 50 занаятчии от цялата страна разпънаха шатри по калдъръмените улички на Стария Пловдив, информира Topnovini.bg. До неделя, 27 септември, те ще представят тънкостите на около 20 занаята в рамките на Есенния панаир на занаятите, който бе открит в Града под тепетата днес.

"Искрата, която запалихме преди години, вече е голям огън, който се разраства из цялата страна. Няма събитие, на което майсторите да не желани гости, а Старият град е прекрасно място, в което нашите занаяти се вписват отлично", заяви на старта на събитието председателката на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева.

НАП проверява киносалони и зали за фитнес в Пловдив

33 обекта, за които вече важи изискването освен билети да издават и касови бележки, провери НАП - Пловдив, съобщиха от агенцията. Това ...

Симидчиева си пожела панаирите на занаятите да стават все по-богати и по-пъстри и се обърна специално към пловдивчани: "Поканете вашите приятели, за да споделим този празник с повече хора".

"Хубаво е, че на всяко събитие идват все повече занаятчии от цялата страна. Това ни дава кураж, че - когато чуваме как губим традициите си, това не е вярно. Традициите са тук, хората са тук и те ги развиват заедно", сподели и зам.-кметът по култура Стефан Стоянов, подкрепил идеята за Панаир на занаятите още от самото начало.

"Пловдив е един от най-старите градове на Европа, има хилядолетна история и преплитащи се култури, но Пловдив става и все по-голям център и пазител на българската култура и самобитност", заяви още той.

Още преди официалния старт на панаира започна и състезанието по плъстене в пространството край Лапидариума в Стария град, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg. Участничките са десет на брой от цялата страна.

Плъстите са в основата на Есенния панаир на занаятите тази година, припомни Тони Симидчиева.

Повече от 120 събития на 72 места в нощта на Пловдив

Фестивалът "Нощ/Пловдив", който се провежда за 11-та година в Пловдив, започва днес с повече от 120 събития на 72 локации в 5 тематични...

"Надпреварата ще премине в два етапа. Единият е изработка на килим по заданиена на Етнографския музей. Жребий вече определи кой какъв килим ще работи. Всичко, което бъде изработено, ще бъде подарено на Етнографския музей", разказа Симидчиева.

Тя поясни, че втори етап е изработка на изделие по желание. Тук всеки от участниците ще работи това, в което смята, че е най-добър и с цветове и багри, каквито сами изберат.

В следващите 4 дни майсторките ще работят от 9 до 18 часа. Награждаването ще е в неделя, 27 септември, в 13 часа.

Ще има традиционните първа, втора и трета награда на журито, както и награда на публиката, награда на колегиума и индивидуални награди на занаятчии, впечатлени от отделни елементи в творческите изработки.

Това е най-старият текстил, който е познат на човечеството, разказа за Симидчиева за финал и припомни, че има плъстени изделия, съхранявани от над 2500 години.

В Пловдив арестуваха мъж, подал фалшив сигнал за бомба

Автор на злоумишлено обаждане е установен и задържан от полицията в Пловдив. Към 14.50 часа във вторник, на телефон 112 постъпва сигнал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com