X
 
 

Икономисти: Пловдив е индустриалният център на страната

653 0
photo of Икономисти: Пловдив е индустриалният център на страната
Снимка: Actualno.com / Елин Андреев
Пловдив е с най-високия ръст на заплатите в Производствената сфера. Това стана ясно по време на пресконференция на Образователно-индустриалния борд, в която взеха участие кметът Иван Тотев, заместникът му Стефан Стоянов и икономистът Георги Стоев.

"9,1 процента е средногодишният ръст на заплатите в индустрията за Пловдив и областта. Това е повече от средния за страната, който е 7,5 на сто", обяви Георги Стоев. "Пловдив е индустриалният център на страната, тук заплатите растат много по-бързо от средните", обобщи положението икономистът. Градът отбелязва и друг рекорд - в ръстът на заетостта. През миналата година тук са наети 38 000 души, като този ръст е по-голям от този на цяла Северна България. Общо 72 000 души в Пловдив са ангажирани с трудов договор в индустрията, като продукцията е на стойност 17 милиарда лева.

Какво ще видим на откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата?

Днес артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева и шефът на немската компания- организатор "Фаза 7" Свен Сьоре...

"Пловдив е демографска звезда за хората, които се местят, а те са основно млади хора между 20 и 45 години", изтъкна Стоев. Възможностите за младите (18-19-годишни) са още по-големи, особено ако току-що са завършили техникум - така например прогнозите стартови заплати за монтажници, оператори на машини или т.н. хора, които работят с ръцете си, са между 750 и 1000 лева чисто.

Всичко това се дължи и на Образователно-индустриалния борд, който Пловдив въведе пръв в България. Той бе учреден преди две години от Община Пловдив, Министерство на Образованието и науката, клъстер Тракия икономическа зона и „Индъстри уоч“. Споразумението осигурява тясно сътрудничество за създаване на условия за задоволяване на увеличеното търсене на човешки ресурс с различни професионални квалификации и компетенции чрез свързване на плановете на работодатели и професионални гимназии. Целта е популяризиране на професиите и подпомагане с адекватна информация решенията на родители и ученици за обучение в професионални гимназии. Създаването на борда е един от начините за справяне с проблема за липсата на кадри и търсене на хора с различни професионални квалификации.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители