Инцидентът в Анево може би е бил заснет

11039
Инцидентът в Анево може би е бил заснет
Снимка: БГНЕС

Иззети са мобилни телефони, които по данни на прокуратурата е възможно да са документирали стрелбата и самия инцидент на полигона в Анево. Това потвърди в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Цацаров обяви, че на този етап не би могъл да каже нищо ново около разследването на инцидента, но в момента се провеждат експертизи, включително и на иззетите мобилни телефони.

На 6 юни тази година американски гражданин стана жертва на некачествен боеприпас, който избухна по време на стрелба с гранатомет на полигона Анево. Трагедията се разигра около 11.30 часа, когато при планови експериментални стрелби боеприпасът се е взривил. Той е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от фирма "Алгънс". При инцидента бяха ранени още двама чужденци – американец и канадец - и двама българи. Единият от българите е преводач. Трагедията стана точно по времето, когато се отбелязва 80-годишнината от къщата-музей на Иван Вазов в Сопот.

"Причините за инцидента са изцяло свързани с частната фирма, която е наела полигона. Единствената връзка на ВМЗ-Сопот е отдаденият полигон в Анево, за което има сключен договор с "Алгънс" с всички необходими заверки", заяви тогава министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Николай Цонев за износа за оръжие: Защо се мълчи кой е крайният получател?

Ние сме буре с барут. От 2008 година насам на територията на България има 15 взрива, като само един е във военно поделение – взри...

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии. Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите, а на негово място директор стана Богдан Богданов от ГЕРБ.

Няколко дни след инцидента, Ройтерс излезе с информация, че тримата доставчици на оръжие на правителството на САЩ, които пострадаха от взрив на полигон в България, са тествали оръжия за доставка на сирийската опозиция, бореща се срещу "Ислямска държава". Българските прокурори са започнали разследване на инцидента, но властите отказаха да съобщят какво са правили в България американците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com