Интересна легенда разказва за първия собственик на най-ценният парцел в Пловдив

10128
Интересна легенда разказва за първия собственик на най-ценният парцел в Пловдив
Снимка: Елин Андреев

Както вече Actualno.com съобщи, срещу 600 000 лева община Пловдив ще купи имот от 32-ма собственика, наследници на прочутия за времето си райковец Анастас Куцооглу, който дарил 4 милиона златни лева, за да се построи ЖП-линията Пловдив-Асеновград през 1927 г.  

Целта на управата е да завърши ремонта на площад „Централен“.

С решение на местния парламент от вчера кметът получи правото да придобие имота с площ 286 квадратни метра, а за него спорът между собствениците и общината е повече от пет години.

Мястото в центъра на Пловдив е оградено и с надпис „Частен имот“ откак със заповед на кмета там бяха премахнати четири магазина за промишлени стоки и кафе-пицария.  

Кметската заповед за премахване бе обжалвана от различни групи собственици, но съдилищата отхвърлят оплакванията, показва справка в съответните инстанции, до които са стигнали делата.

Всички собственици, респективно наследници, са получили имота като правоприемници на бившето „Стоково варантно дружество“ АД със заповед на областния управител Андон Андонов от 1999 г.

Спорът с местната администрация се изостри след като стана ясно, че заедно с реконструкцията на площад „Централен“ ще се прави пешеходна връзка с археологическите разкопки от северната страна на пощата.

Неслучайно в делата се посочват два значими за местната общност проекти, които са станали основа за възникване на спора между страните.

Единият е „Одеон при форума на античния Филипопол – реставрация, експониране и използване“. Проектът е изпълнен от ДЗЗД „ОДЕОН“ с изплатени за него сума от 115 347 лв. без ДДС.

Другият обаче е много по-мащабен. Това е проектът „Подлез при Централната поща” – транспортен възел на бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” – бул. „Княгиня Мария Луиза” – ул. „Гладстон” – изпълнение на основен ремонт по одобрен проект“.   

Договорът е подписан в началото на юли месец 2018 г. и е на стойност 10 229 943 лв. без ДДС. За изпълнител е избрана пловдивската фирма „Драгиев и Ко“ ООД и по него вече се работи.

Дружеството е поело ангажимент да изпълни обекта за 295 дни като ползва фирма „ИСА 2000“ ЕООД за подизпълнител в 48% от дейностите.

Спорният имот е бил някога собственост на Анастас Куцооглу – крупен тютюнотърговец, роден в село Райково, днешен квартал на Смолян. Починал е в Пловдив през 1945 година. Той е известен като основател на безплатна трапезария за ученици в Асеновград. В памет на своите родители Анастас Куцооглу създава фондация „Анастасия и Димитър Куцооглу". С дарените от него 4 милиона златни лева е построена ЖП-линията Пловдив-Асеновград през 1927 г.  

Анекдот за него разказва, че веднъж Анастас Куцооглу спрял за обед в гостилницата на Бачковския манастир и си поръчал фасул чорба.

Гостилничарят не го познал и измърморил, че предния ден там били синовете на Куцооглу – яли, пили и музиканти си водели. Направили голям масраф (сметка).

„ - Пък ти с фасул чорба минаваш!“ – „Така трябва да бъде - отговорил чорбаджията - синон (синът) ми си има бубайко (баща), пък яс си нямам”.

В книгата си „Чудаците на Пловдив“ Иван Дионисиев пише: „В големия бизнес между двете световни войни никой не оспорва, че най-мощната фирма в търговията с тютюни е АКА (Анастас Куцоглу – Амстердам). Едноличен собственик е Анастас Куцев, чист българин от Райково, който държи тютюневия пазар в България, Гърция и Турция, а турцизираната фамилия Куцооглу или Куцоглу, някои го наричат и Куцоолу, се възприема добре и в трите страни. Виждаме сградите, на които е бил собственик“.

В други мемоари пише: „Най-развитият икономически център на Западна Тракия беше Ксанти. Основното му богатство (на Куцооглу) идваше от производството и износа на най-висококачествен тютюн, чиято годишна стойност се пресмяташе между 30-35 милиона лева. Търговията преди 1912 г. бе изцяло в ръцете на повече от 30 чуждестранни и местни фирми, които притежаваха 143 склада. Освен фирмите на Кудоглу и Куцооглу, всички останали бяха небългарски."

Измежду сегашните собственици на имота, който скоро ще стане общинска собственост, само един има същата фамилия. Анастасия (Шони) Константинова Куцооглу (внучка на богатия търговец) притежава и най-големият дял от него – 31,65% идеални части.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Пловдивски университет избира ректор измежду...1 кандидат

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов и маестро Диан Чобанов рекламират заедно града на туристическо изложение

Задържаха по погрешка чуждестранни студенти - объркали ги с мигранти

Свързват чрез жп линия Летище Пловдив с града

След Баба Марта: Първият щъркел кацна в Пловдив

Доц. Иван Соколов: Имаме възходящ тренд на трите изложби АГРА, ВИНАРИЯ И ФУДТЕХ

Илиана Йотова поздрави ръководството и екипа на Панаира за организацията "АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ" 2023

Пиян вилня в хотел в Хисаря, задържаха го

"На този ден се ражда една легенда!": Ученичка със силно слово за Левски в Пловдив (СНИМКИ)

Наситена със събития делова програма на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...