Жителите на Катуница не искат добив на инертни материали

5699
Жителите на Катуница не искат добив на инертни материали
Снимка: Getty Images/Guliver

С категоричен резултат жителите на село Катуница отхвърлиха добива на инертни материали от землището им. Това съобщи кметът на селото Красимир Юруков, цитиран от агенция "Фокус".

„Около 50% от жителите са гласували против добива, като 18% от тях, които са отговорили, че са „за“ него, най-вероятно са се объркали от сложния въпрос”, посочи градоначалникът. По думите му хората, които не са се явили да гласуват, се намират извън страната, където осигуряват прехраната си. Юруков посочи още, че от 1836 имащи право на глас, 994 са се включили в референдума.

Референдум: Катуница "срещу" добива на инертни материлали в района

В пловдивското село Катуница гласуваха в събота на референдум. Жителите решават дали община Садово да издава разрешения за изграждане н...

„По този начин хората явно изразиха и своето притеснение, че започването на добив на баластра може да окаже влияние върху количеството и качеството на подземните води. Да не говорим за това, че тази концесия е в обработваемата земеделска земя, което е абсолютно недопустимо“, отбеляза още Красимир Юруков. По думите му това е в разрез и с конвенцията на ООН, и с националната ни програма за опустяването на земеделски земи. Юруков поясни също, че концесионерът е стар познайник на жителите на селото, тъй като до момента неправомерно са били отнети около 200 000 кубика баластра. Фирмата е дъщерна на голяма фирма за международен транспорт от Пловдив. Оттук-нататък процедурата изисква в тридневен срок да бъде обявен резултата от референдума и той да бъде входиран в Министерски съвет, който е дал разрешителното на фирмата през месец февруари тази година за добив на чакъл и пясък от находището „Кацара”.

„Стигнахме до референдум, тъй като не сме съгласни с всичко това, което трябва да се случи като концесия в обработваема земеделска земя. Референдумът касае само Катуница и жителите на Катуница”, поясни още веднъж кметът на селото. По мнението му в голяма степен този добив на пясък е виновен и за наводненията там, тъй като на около 10-15 м височина се образуват големи кратери, намалява нивото и на питейната вода, унищожава се земеделска земя, има сериозно запрашаване. „Има малки и средни земеделски производители, които от тази земеделска земя си вадят прехраната и това са все млади хора. Затова, според всички нас, правилният път е този – референдумът е демократична форма, а и трябва да помислим за поколенията след нас“, добави още Красимир Юруков.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com