Кметът и родителите стигнаха до консенсус за сливането на двете пловдивски училища

1151
Кметът и родителите стигнаха до консенсус за сливането на двете пловдивски училища

Час и половина продължи днешната среща между кмета на Пловдив, областния управител и родителите на децата от пловдивските училища "Душо Хаджидеков" и "Георги Бенковски".

Разговорът, иницииран от Здравко Димитров, на който присъстваха още зам.-кметът Стефан Стоянов и заместник-областният управител Георги Пилев, завърши с консенсус.

Припомняме, че срещу решението на Общинския съвет за обединяването на ОУ "Душо Хаджидеков" и ОУ "Георги Бенковски" възроптаха много родители, които не искат децата им да бъдат местени и да се налага да пресичат два големи и натоварени булеварда.

След като бе внесена жалба в Административния съд, както и искане до областния управител решението на Общинския съвет да бъде върнато, днес се стигна до обещание от страна на Иван Тотев, че ще даде писмени гаранции нито едно дете да не бъде местено от училището, в което в момента учи.

"Коментирахме всички възможни ситуации и родителите получиха пълни гаранции за това, че няма да се сбъдне нито един от техните страхове - разделяне на децата, пресичане на улици и т.н. Аз се ангажирах лично с официално писмо в понеделник да изляза с мнение до директора на училището, а също така ще вземем и активно участие в обществения съвет, който ще се формира след влизане в сила на новия закон през август", коментира Тотев, цитиран от Topnovini.bg.

"Разбрахме, че нещата до голяма степен зависят от управлението на училището и от обществения съвет, в който ще участват и родителите. Получихме гаранции, че двете бази ще продължат да се развиват като паралелни структури от първи до седми клас и двата квартала няма да останат без начално училище", сподели Бистра Кутлева, майка на дете от "Душо Хаджидеков".

"Това, което чухме на срещата, ни удовлетворява, получихме яснота за всички неща, за всички неща, за които до момента нямахме такава. Имаме уверение от господин Тотев, че всички обещания и ангажименти ще ги видим и в писмен вид. Когато това се случи следващата седмица, ще се съберем, ще обсъдим и ще вземем решение какво ще правим по-нататък с нашите жалби", коментира друг родител, Тихомир Стойчев.

Гаранциите, които родителите очакват и в писмен вид, са, че никое дете няма да бъде местено от училището, в което учи в момента. Освен това кметът е поел изричен ангажимент, че в "Душо Хаджидеков" ще продължава да има обучение от първи до седми клас и децата от квартала около него няма да се налага да ходят до другата сграда, която е на 2 километра и през два големи булеварда.

МОН готви преобразуване на държавните и общински училища

Държавните и общински училища ще се преобразуват и вече ще има нов тип училища т.нар. иновативни училища, а ще има и промени в национ...

Съответно родителите, които не са от квартала и желаят децата има да получат целодневно обучение, ще имат пък възможността да ги запишат в "Георги Бенковски".

"Искаме да видим в писмен вид, че всичко това ще се случи, след което ще се съберем и ще решим какви ще са следващите ни действия и дали ще оттеглим жалбата", категоричен бе Стойчев.

Припомняме, че преди време на въпрос на Actualno.com колко близко всъщност са двете училища и има ли по-близки учебни заведения до „проблемното училище” „Георги Бенковски”, г-жа Даниела Балникова, която бе един от организаторите на протестите на родителите от двете училища. отговори, че разстоянието е повече от 2 километра и че има по-близки училища.

Има два булеварда – „Христо Ботев” и „Санкт Петербург”, които трябва да се преминат, за да се стигне от едното училище до другото. Особено бул. „Санкт Петербург” е много сложен за преминаване – той може да бъде прекосен само през един подлез – страшен, миризлив, лаят кучета наоколо, описа образно тогава г-жа Балникова.

Разбира се, това е разстоянието. Няма удобен градски транспорт, а много родители не могат да си позволят всеки ден да возят децата си с такси. Аз имам две деца в ОУ „Душо Хаджидеков” – едното е втори клас, другото е в шести, трябва да са по различно време в училище. Ние кога ще работим – в почивките, докато водим и вземаме децата си от училище, попита тогава с горчива ирония г-жа Балникова. Според нея още много родители имат подобни проблеми.

Закриването на училища е тъжна, но необходима мярка

Изкушението да обвиниш държавата за закриването и сливането на училища е голямо. Факт. Само че това е едно от малкото неща, в които дър...

Вие не гледайте откъде ще пресичате, а гледайте какво ще стане с 200 деца от „Георги Бенковски”, ни каза кметът Иван Тотев. А какво ще стане с вече 200 деца от „Душо Хаджидеков”, на които родителите вече търсят по-близко училище? Директорът на училище „Паисий Хилендарски” (бел. ред. – което е съвсем близо до ОУ „Душо Хаджидеков”) вече каза, че може да сформира още две паралелки, но само толкова – и те са на практика запълнени, възмути се г-жа Балникова.

Скандалът, касаещ сливането на двете училища ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Георги Бенковски”, избухна в средата на май тази година.

Стигна се и до протести на родители поради една основна причина – неяснотата защо се прави обединението. Протест на родители на деца от ОУ „Георги Бенковски“ имаше още на 16 май, а на 18 май имаше протест и на родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“. На 19 май отново беше проведен протест пред "Душо Хаджидеков", а на 20 май протестът се пренесе пред сградата на областния управител на Пловдив.

В крайна сметка днес общинска власт и родители се разбраха по казуса с двете училища.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com