Неадекватност или пресметливост - защо общинарите в Пловдив обединяват насила две училища?

3850
Неадекватност или пресметливост - защо общинарите в Пловдив обединяват насила две училища?

От началото на тази седмица в Пловдив избухна огромен скандал, касаещ сливането на две училища – ОУ „Душо Хаджидеков” и ОУ „Георги Бенковски”. Стигна се и до протести на родители поради една основна причина – неяснотата защо се прави обединението. Протест на родители на деца от ОУ „Георги Бенковски“ имаше още на 16 май, а на 18 май имаше протест и на родители на деца от ОУ „Душо Хаджидеков“. Днес (19 май) отново беше проведен протест пред "Душо Хаджидеков", а на 20 май предстои нов протест – пред сградата на областния управител на Пловдив, като се очаква този път родители на деца от двете училища да се обединят. Протестът при областния управител е предвиден за 9:30 часа.

Официално Пловдивска община обясни, че сливането се прави заради твърде малкото ученици в ОУ „Георги Бенковски”. Дали обаче това е истинската причина – подозренията са, че става въпрос за нещо далеч по-прозаично.

Грижа за децата или финикийски знаци

На проведеното на 17 май заседание на Пловдивския общински съвет, където трябваше да се реши дали да има сливане, стана ясно, че на 31 май изтича срокът за внасяне на проекти за сливане и преобразуване на училища с таван за финансиране 225 000 лева. Съгласно Националната програма „Оптимизация на училищната мрежа” за 2016 година са предвидени общо 24 860 000 лева за сливане и закриване на училища. Сумата е по-голяма, отколкото през предишни години – през 2015 година тя е 19 860 000 лева, през 2014 година е 13 560 000 лева, през 2013 година е 14 360 000 лева, а през 2009 година е само 55 0000 лева. Изчисленията на Министерството на образованието (МОН) са, че 6000 души от училищни администрации ще трябва да бъдат съкратени и пенсионирани заради необходимостта от сливане на училища.

Изправени сме пред риска ОУ „Георги Бенковски” да остане без средства и да не изкара годината, защото децата в него са само 126, оправда се зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, който внесе предложението за сливане на двете училища в Пловдивския общински съвет. Друг аргумент е, че материалната база на ОУ „Душо Хаджидеков” не е достатъчно добра и предвид повечето деца там трябва да се търси решение.

Въпроси без отговори

Нямаме точна информация дали се бърза двете училища да се слеят, за да не се изпуснат държавни пари, но всичко случило се ни кара да мислим, че това може да е една от причините. Това коментира пред Actualno.com Даниела Балникова, която е един от организаторите на протестите на родителите от двете училища. Децата на г-жа Балникова учат в ОУ „Душо Хаджидеков”.

Г-жа Балникова обясни и защо витаят съмнения, че става въпрос само и единствено за пари. На сесията на Общинския съвет бяха отхвърлени няколко предложения за друго решение, сподели тя. На първо място – не бяха позволени дискусии. Имаше предложение от общински съветници да се направи програма за оздравяване на ОУ „Георги Бенковски” – не се прие. Беше дадено предложение от общински съветник да се обсъди и евентуално да се даде старт на готов отпреди проект за обновяване на материалната база на ОУ „Душо Хаджидеков”, което също не мина, изброи Даниела Балникова. Всичко беше направено така, че да мине сливането на двете училища в едно – ОУ „Душо Хаджидеков”. И това стана, без да има обществена дискусия, дискусия с директорите на учебните заведения, обсъждане с Инспектората, добави г-жа Балникова.

Сред възгласи "Оставка!" и "Срам!", пловдивските общински съветници сляха две училища

След близо четиричасови дебати общинските съветници в Пловдив приеха ОУ "Георги Бенковски" и ОУ "Душо Хаджидеков" да се слеят. За пред...

Не е много ясно ще има ли сливане на сгради или само сливане на управление. По думите на Стефан Стоянов когато става въпрос за ученици между 1 и 8 клас нямало бъдат местени деца от сградата на съответното училище, в което са почнали да учат. Постепенно обаче щяло да се търси разширяване на приема в по-голямата сграда, така че да се мисли за една смяна на учене и за възможност за занимални и спорт. Предвижда се и директорът на ОУ „Душо Хаджидеков” г-н Георги Стефанов, който навършва възраст за пенсиониране тази година, да остане още година-година и половина, тъй като е добър мениджър и може да се справи с прехода.

Директорът на новото, обединено училище, ще прецени каква да е формата и организацията на учебния процес – това решиха съветниците. Едно училище, с две сгради, на разстояние от над 2 километра помежду им – как ще стане? Малкият ми син, който ще става първи клас, ми казва, че ще трябва да спи между часовете, защото ще се налага да става невъобразимо рано, подчерта г-жа Балникова. Ние не сме компетентни да кажем какво ще стане оттук-нататък, казаха общинските съветници преди гласуването, добави тя.

Кой даде предложението?

Това е кметът на Пловдив Иван Тотев, категорична беше г-жа Балникова. На 11 май е входирано предложението в Общинския съвет, като молбата е от г-н Тотев, подчерта тя. Официално предложението е внесено от г-жа Донка Щилянова, началник на отдел „Образование” на Пловдивска община и зам.-кмета Стефан Стоянов.

Неприятностите за родителите

В Пловдив родители тръгват на протест заради обединение на училища

Родители тръгнаха на протест в Пловдив заради предстоящо затваряне на училище. Става въпрос за училище „Георги Бенковски”, ...

На въпрос на Actualno.com колко близко всъщност са двете училища и има ли по-близки учебни заведения до „проблемното училище” „Георги Бенковски”, г-жа Балникова отговори, че разстоянието е повече от 2 километра и че има по-близки училища. Има два булеварда – „Христо Ботев” и „Санкт Петербург”, който трябва да се преминат, за да се стигне от едното училище до другото. Особено бул. „Санкт Петербург” е много сложен за преминаване – той може да бъде прекосен само през един подлез – страшен, миризлив, лаят кучета наоколо, описа образно г-жа Балникова.

Разбира се, това е разстоянието. Няма удобен градски транспорт, а много родители не могат да си позволят всеки ден да возят децата си с такси. Аз имам две деца в ОУ „Душо Хаджидеков” – едното е втори клас, другото е в шести, трябва да са по различно време в училище. Ние кога ще работим – в почивките, докато водим и вземаме децата си от училище, попита с горчива ирония г-жа Балникова. Според нея още много родители имат подобни проблеми.

Вие не гледайте откъде ще пресичате, а гледайте какво ще стане с 200 деца от „Георги Бенковски”, ни каза кметът Иван Тотев. А какво ще стане с вече 200 деца от „Душо Хаджидеков”, на които родителите вече търсят по-близко училище? Директорът на училище „Паисий Хилендарски” (бел. ред. – което е съвсем близо до ОУ „Душо Хаджидеков”) вече каза, че може да сформира още две паралелки, но само толкова – и те са на практика запълнени, възмути се г-жа Балникова.

Какво предстои

Категорично ще обжалваме решението на Пловдивския общински съвет. Наели сме юристи да ни помогнат със жалбите пред съда, каза Даниела Балникова. Тя добави, че тепърва родители от двете училища почват да контактуват заедно за общи действия. Вече има обещания от страна на премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова за проверка на случая. Засега обаче нито Борисов, нито Манолова или техни представители са установили личен контакт с родителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив