Ненчев за Анево: Не бих искал да нося отговорност за чужди грехове

5795
Ненчев за Анево: Не бих искал да нося отговорност за чужди грехове
Снимка: БГНЕС

От Министерството на отбраната отрекоха да носят отговорност за инцидента в събота, когато един човек загина и четирима бяха ранени при взрив на ръчна граната на полигона в района на село Анево, община Сопот.

Нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред БНР.

Взривът в Анево е заради изтекъл срок на годност на боеприпаса и занижен контрол?

"Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да ...

Ненчев смята, че трябва да има законова промяна, след като толкаво често се случват инциденти при работа с оръжия и муниции. Той заяви, че не познава фирмата, която е правила изпитания на оръжие на полигона край Анево. 

"Очаквам разследващите органи да си свършат работата. Не се касае за обучение. Касае се за тест за изпробване на някакви боеприпаси. Но, как да си го обясня? Очевидно обяснението е едно - има неспазване на правилата, на процедурите, допусната е грешка с фатален край. Това е моето обяснение. Оттам - насетне нямам, пак казвам, нямам отношение и не бих искал да нося отговорност за чужди грехове. Предполагам, че се касае за нарушение на инструкции и правила", каза Ненчев. 

"Преди повече от три месеца издадох заповед, чрез която задължих абсолютно всички хора, които са на подчинение и работят в структурите на Министерството на отбраната да преминат допълнителен курс, които се занимават с взирвни вещества, материали в складове допълнително обучение. Свършиха си работата хората. Над 280 човека, доколкото си спомням, сме обучили", каза министърът и добави: "По време на заседание на Министерски съвет предложих такъв тип обучение, тъй като имаме възможно най-добрите специалисти във военното училище в Шумен, такова обучение да преминат всички онези, включително и частни фирми, които се занимават и работят с взирвни материали. Това мога да направя. Надявам се да има воля един ден това да се случи".

"Министерството не носи отговорност, това е частна фирма", каза и eкспертът от Министерството на отбраната подп. доц. д-р Борислав Генов пред bTVНа въпрос кой дава лицензите на тези фирми, Генов заяви: "Лицензионният режим е в структурите на МВР, предполагам, че всичко е наред. Мерките трябва да са в две посоки - техника на безопасност и системата, която трябва да гарантира, че боеприпасите са годни. Предприемаме мерки след всеки инцидент, но този в Анево не може да се свързва с министерството", отвърна експертът. 

Единият от ранените при инцидента в Анево е в много тежко състояние

След тежкия инцидент в Анево, в Спешно отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив са приети и четиримата ранени. Единият от двамата п...

"Има нарушение на техниката на безопасност на полигона в Анево. Не трябва да има толкова много хора едновременно на огневата позиция. Там, където е оръжието, се допуска единствено стрелецът или разчетът, ако системата е по-голяма. Другите наблюдаващи би трябвало да се намират зад преградни стени. Причината за взрива може да е по вина на боеприпаса или човешка грешка", обясни пред националното радио Марин Иванов от Сдружението на специалистите по боеприпаси в България. 

"За да се докаже, че стари боеприпаси все още могат да вършат своята работа, би трябвало да се провери дали той отговаря на тактико-техническите характеристики. Съмнявам се това да е направено", коментира Иванов.

Той обясни още, че има изградена строга процедура, при която боеприпасите след тяхното производство не остават без наблюдение. "Има изградена система, при която боеприпаси след предстой и съхранение може да се провери надеждността на техните елементи. Такива изследвания трябва да се правят чрез полигонни лабораторни изпитвания, на база на които се дава предложение за по-нататъшната съдба на боеприпаса – дали да бъде удължен срокът им на годност, дали да се даде предписание за ремонт или да се предприеме утилизация", каза Иванов.

Други експерти също коментираха провеждането на изпитването и срока на годност на боеприпаса. "Не се знае какъв е бил боеприпасът, който избухна в Анево. Колкото по-евтин е той, толкова повече печели фирмата. Не изключвам той да е с изтекъл срок или да е близо до изтичане на срока". Това заяви за пред "Нова телевизия" експертът по сигурността проф. Николай Радулов. Той заяви, че главният проблем е, че не се спазват процедурите за безопасност, предвидени по закон. По думите му се наемат "евтини специалисти", на които им липсват опит или познания.

Взрив в Анево при тестове, загинал е човек*

Един загина, а четирима са тежко ранени при взрив на полигон Анево, предаде БГНЕС. Информацията за броя на жертвите и ранените беше по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com