Нови случаи на салмонела в Пловдив

12736
Нови случаи на салмонела в Пловдив
Снимка: БГНЕС

6 деца в детска градина "Каменица" и още 7 от филиал на детска градина "Червена шапчица" в Пловдив са носители на салмонела. Това показват резултатите след изследване на над 200 деца и служители в двете детски заведения, извършени от Районната здравна инспекция (РЗИ).

Здравните инспектори продължават да вземат проби. В последните седмици има три деца от двете детски градини, които са се разболели от салмонелоза, останалите заразени не са проявили признаци, но се лекуват профилактично.

Пилешко със салмонела се продава в пловдивски магазини, може би и в софийски

Заразено пилешко месо се продава в магазини в Пловдив, възможно е да го има в София. 17 кашона с пилета, заразени със салмонела, са от...

Според здравните специалисти причината е в храна, доставяна от една и съща кетърингова фирма в двете детски градини.

БАБХ не откри причинител при своите проверки, но има данни, че се проверяват порции, донесени специално за тая цел, информира кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

Общо 19 деца бяха изследвани в детска градина "Каменица". Всичките са от групата на заболялото дете. Тези деца нямат оплаквания и клиника, но също ще бъдат лекувани с антибиотик, до получаване на отрицателен резултат. Това обясни за Радио “Фокус”- Пловдив д-р Милена Коларова, от РЗИ Пловдив.

Инспекторите са убедени, че заболяването е причинено от храната, която децата са консумирали. Затова именно са започнали да изследват и останалите деца в засегнатите градини - в ЦДГ "Каменица" и ЦДГ "Червената шапчица", които са консумирали от тази храна. В ЦДГ "Червената шапчица" са изследвани общо 72-ма - деца и персонал, от тях 59 са деца. Днес ще бъдат изследвани и още 130 души – деца и персонал в ЦДГ "Каменица". Те също са здрави, няма заболели деца.

1403 сигнала за деца в риск са подадени през 2014 г. в ОЗД в Пловдив

Общо 1403 сигнала за деца в риск са подадени в Отдела за закрила на детето в Пловдив през 2014 година. 15 от тях са свързани с насилие ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com