Образованието е приоритет №1 в бюджета на Пловдив за тази година

1642
Образованието е приоритет №1 в бюджета на Пловдив за тази година
Снимка: Божилова

Малко над 343 млн лв е бюджетът, с който община Пловдив разполага, за да поддържа дейностите в града и да благоустроява средата през 2020 година. Като приоритет №1 днес на брифинг на кмета Здравко Димитров и неговия екип бе посочено образованието. За училищата и детските градини са предвидени 153 млн лв- 138 млн от тях са държавна субсидия, в тях влизат заплатите на учителите, а останалите средства се осигуряват от собствени приходи. Общо това са почти 45% от целия бюджет, освен текущите разходи, тази година трябва най-сетне да се построи сграда на Математическата гимназия- един болен за града въпрос от почти 30 години. Единият вариант спрямо съществуващите терени, е в жк "Тракия", другият е - до езиковите гимназии и кампуса на Пловдивския университет на изхода на града към Пазарджик. За това все още се умува. Предвидени са и още поне две нови детски градини. Ще се строи и ново крило на Хуманитарната гимназия. 

Със собствени средства общината ще пристъпи към два инфраструктурни проекта, които също отдавна чакат своята реализация- продължението на бул. "Северен", известна част от който бе построена в рамките на предишния кметски мандат, но за да се отрази неговата поява на трафика, е нужно той да бъде продължен, за да играе ролята на околовръстно шосе в този район на града. 

Другият наболял от години проблем, който общината смята да реши, е подлезът "Модър- Царевец". Два квартала- Южен и Западен, са буквално разделени като с Берлинска стена от жп линията, а изградената пасарелка там е достъпна само на физически здрави хора.

За другите големи инфраструктурни проекти, за които се говореше в предизборните времена, ще се заговори пак конкретно, ако заемът по кредитната линия до 120 млн с ЕИБ стане факт, а още е рано. 

От тазгодишния бюджет доста средства ще отидат за финансиране на проекти, свързани с Европейската столица на културата, започнати и недоплатени. Фондация "Пловдив 2019" ще претърпи промени в личния си състав, той ще бъде намален поне наполовина от сегашния си щат от 47 души, може би ще има промени и в ръководството. Някои от тях вече станаха факт в последната общинска сесия. Дейността на фондацията ще бъде финансирана с над 4 млн лв- 3 от наградата "Мелина Меркури" и 1 200 000 от общината. Идеята е добрите постижения на Европейската столица на културата да станат устойчиви в бъдещето. 

Като "тежко наследство" определи сегашният кметски екип общинската хазна, оставена от екипа на кмета Иван Тотев. Събираемостта на местните данъци и такси е 80%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера: Проверката показа кой е прав

Суша: Олимпийският гребен канал в Пловдив не може да се напълни

Моторист е в тежко състояние след катастрофа в Пловдивско

Шофьор остана без книжка, а "паяк" без номера - отмъщение на служител на ДАИ

Пожарната на крак заради изтичане на газ в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com