X
 
 

Отново ще обявяват конкурс за концесия на летище Пловдив

1051 0
photo of Отново ще обявяват конкурс за концесия на летище Пловдив
Снимка: Божилова
След редица опити да бъде оживено летището в Пловдив, което би могло да обслужва целия Южен- Централен регион на България с население над 2 млн души, то все така посреща и изпраща един полет на Райън еър до Лондон два пъти седмично, един до и от Милано, а през зимата става площадка за чартъри за туризъм. Последният конкурс преди повече от година завърши с победител- консорциум между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“, който обаче, се отказа, а вторият участник- "Консорциум Летище Пловдив" така и не беше поканен за преговори.

До месец ще бъде открита нова процедура по концесията на летището, съобщи в Пловдив министърът на транспорта Росен Желязков. В момента се приемат концесионните анализи и се очаква, че до месец предложението за откриването на нова процедура ще бъде внесено в Министерски съвет. 

След провала на предишния конкурс за концесия община Пловдив първоначално заяви желание да стопанисва летището, но впоследствие стана ясно, че държавата губи и на втора инстанция делото за спорния перон на летището. Окончателно решение са очаква на 10 декември тази година, когато е насрочено делото във ВКС. В съда за собственост на този терен спорят Министерството на регионалното развитие и фирма "Летище Пловдив АД", в чийто капитал перонът е апортиран още през 1995-та година. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално