Предприемат спешни мерки за овладяване на свлачището в Пещера

2713
Предприемат спешни мерки за овладяване на свлачището в Пещера

Официалното становище за най-спешните мерки, които е необходимо да бъдат взети за овладяването на свлачището, заради което бе обявено частично бедствено положение в община Пещера вчера, ще бъде готово до края на седмицата. Това каза пред Дарик зам.-кметът на общината инж. Николай Атанасов.

Пукнатините са между 60 и 80 метра, а в ската се е образувал конус, който е готов всеки момент да се свлече, затова и Кризисният щаб взе решение пътят до курортният комплекс "Свети Константин" да бъде затворен, обясни инж. Атанасов. В момента е въведен обходен маршрут през Батак, който удължава пътя до летовището с 23 км.

Свлачище буквално блокира пътя между Шумен и Дивдядово

Свлачището по пътя за Дивдядово се е активизирало вследствие на продължителните валежи от дъжд. Това съобщиха от Шуемнската администр...

Обявеното частично бедствено положение по закон трае 1 месец, през който тече отстраняването на проблема. Ако той не бъде премахнат, бедственото положение се удължава, какъвто ще бъде вероятно и случаят със сегашното свлачище, прогнозира зам.-кметът.

Все още не е ясно колко ще струва укрепването на свлачището, нито кой ще поеме финансирането, тъй като средствата на общината са ограничени, коментира още инж. Атанасов.

От 9 декември миналата година до днес на територията на Пещера има активирани 7 свлачища, 4 от които са по пътя към курортния комплекс "Свети Константин". Работният проект за укрепване на първото свлачище от началото на декември вече е изготвен, очаква се само строителното разрешение и ще се пристъпи към действие, увери зам.-кметът на Пещера. По думите му, укрепителните дейности струват 100 000 лева.

Част от Пещера е застрашена да остане без вода при последващи продължителни валежи, алармира инж. Атанасов.

Село изчезва под свлачище заради некачествено укрепване за милиони

10 къщи в село Лясковец, близо до Оряхово, само от началото на февруари са разрушени от свлачище. Други хора отказват да напуснат опасн...

По думите му, водопроводът, който преминава през местен селскостопански път и захранва два квартала има опасност да се скъса, ако се стигне до свличане на земна маса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com