Прокуратурата започва проверка за събарянето на тютюневия склад в Пловдив

2497
Прокуратурата започва проверка за събарянето на тютюневия склад в Пловдив
Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура – Пловдив е възложила проверка за длъжностни престъпления, включително евентуално противозаконно издаване на разрешение за разрушаване на недвижима културна ценност. Това съобщиха от държавното обвинение в Пловдив във връзка с множеството медийни публикации, поставящи въпроса за законността на събарянето на тютюневия склад зад автогара Юг в гр. Пловдив.

В рамките на проверката ще се изясняват, както статутът на сградата, така и законосъобразното извършване на процедурите, свързани с даването на разрешение за нейното събаряне. Извършването й е възложено на отдел “Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив.

Срокът, определен от наблюдаващия прокурор за приключването на проверката, е 30 дни.

Сградата на бившия тютюнев склад в Пловдив „Ориент Табако” се превърна в причина за сериозен скандал. Тя е построена през 20-те години на миналия век и е емблема на Тютюневия град - целия квартал между ул. "Иван Вазов" и бул. "Христо Ботев". Първият собственик няма преки наследници, а впоследствие сградата беше продадена два пъти. През последните 20 години обаче складът пустее.

За три седмици това е вторият паметник на културата в Пловдив, унищожен по неясни причини. На 19 февруари изгоря Орта мезар – Еврейската баня, сграда от края на XVI в.

Снимка: БГНЕС

Междувременно 100 души обадиха Община Пловдив. Те донесоха тухли и останки от съборения склад – паметник на културата на ул. Одрин 8, предаде БГНЕС.

Грамадата запречва входа на общината, охраната ги изнася встрани, а протестиращите ги връщат обратно. Въпреки настояванията на протестиращите, кметът не излиза, покани 5 души от тях на редовната си пресконференция. Сред протестиращите има млади хора, екоактивисти, художници, писатели, обикновени граждани.

Вече се знае, че новото строително разрешение е подписано от общината.

След като още вчера в неделния ден медиите разпространиха новината, че складът се събаря, работата бе преустановена. По данни на хора, живеещи в съседство, тежката техника е изнесена в 2 часа през нощта. Днес на обекта няма техника.

Община Пловдив започва нова акция срещу незаконните постройки в квартал "Столипиново"

Близо 80 заповеди за премахване на временно преместваеми съоръжения са издадени в пловдивския квартал "Столипиново", съобщи кметът на р...

За премахване на бившия тютюнев склад на ул. „Ордин" 8 в Пловдив има издадено строително разрешение още преди 6 години. Това заяви главният архитект на община Пловдив Румен Русев, цитиран от "Дарик".

По думите му процесът по събарянето на сградата е законен, тъй като той самият е презаверил строителното разрешение през 2014 година.

„Подписах разрешителното за събарянето на сградата на база одобрени проекти на подробния устройствен план", каза той пред събралото се множество от протестиращи, граждани и общественици пред общината, обявили се против събарянето на емблечматична сграда.

Стана ясно, че инвеститорът е фирма „ПИ ДЖИ ТРЕЙД" АД с изпълнителни директори Александър Николич, Десислава Колева и Георги Бранеков. Фирмата е свързана с тръгналото преди време събаряне на кино „Космос", което също предизвика широк обществен отзвук.

По план на мястото на бившия тютюнев склад трябва да бъде построен 10-етажен хотел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Бум на кърлежите в Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров откри обновени детски градини (СНИМКИ)

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com