Протест в подкрепа на претенциите на мюфтийството за Куршум джамия

9871
Протест в подкрепа на претенциите на мюфтийството за Куршум джамия

В 11:00 часа днес (30 юни) в Карлово трябва да има протест, организиран от Главното мюфтийство. Той обаче беше забранен от кмета на Карлово Емил Кабаиванов, като вече има и кола на жандармерията, която да съблюдава реда, предаде Нова телевизия.

На днешния протест се очакват около 500 мюсюлмани, като се обещава той да е мирен, но те може изобщо да не стигнат до Куршум джамия заради забраната. Кметът Кабаиванов забрани проявата, защото според него тя представлява „преброяване на електорат”.

Паунов нападна Главното мюфтийство за придобиването на важни имоти

"Исканията на Главното мюфтийство да придобие собственост имоти, представляващи неразделна част от културно - историческо наследство н...

За какво става въпрос – и мюфтийството, и общината претендират за собственост над Куршум джамия. На първа инстанция спечели мюфтийството, но на втора спечели Карловска община.

Сега на територията на Куршум джамия има археологически разкопки. Точно това предизвиква мюфтийството, което се опасява, че предназначението на сградата ще бъде променено. Освен това мюфтийството счита разкопките за оскверняване на паметта на Куршум джамия.

Припомняме, че когато в Пловдив се гледаше делото за Куршум джамия, имаше ексцесии. Тогава футболни агитки подкрепиха протеста и имаше хвърлени камъни и бомбички срещу сградата на Главното мюфтийство. Бяха ранени и петима души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com