Ромите - основна причина Пловдив да стане Европейска столица на културата

35692
Ромите - основна причина Пловдив да стане Европейска столица на културата
Снимка: БГНЕС

Осем от дванадесет членове на журито, което избра Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година, са подкрепили Града под тепетата. Това стана ясно от съобщение на Министерството на културата.

Оказва се, че основният фактор, който е подпомогнал Пловдив, е слоганът „Заедно”, с който се изразява политиката за интеграция на ромското малцинство в града. Журито беше впечатлено от проектите, свързани с използването на кирилицата и с ромската култура, които се вписват в критерия за представяне на общите черти на европейските култури и на тяхното многообразие.

С половин километър маса Пловдив отпразнува наградата "Европейска столица на културата"

Половинкилометрова маса, столчета и чаши вино има днес в центъра на Пловдив в чест на избора на града за Европейска столица на култур...

Като плюс за Пловдив е изтъкнат и подходът за сътрудничество с други европейски градове - Истанбул, Солун и Букурещ. Впечатление прави и реновацията на кино „Космос“.

Пловдивска община признава, че отделя малко над 4% от бюджета си за културни дейности. Предложеният бюджет за оперативни разходи от Пловдив е 22,3 млн. евро, като 14,7 млн. от тях са за разходи за програмата, 5,3 млн. за маркетинг и 1,8 млн. за персонал и администрация. Основните източници на финансиране са: общината с 7,3 млн., правителството с 10 млн. и 3,5 млн. Евро от частния сектор. Общината ще търси допълнително финансиране от различни европейски програми, включително от структурните и регионалните фондове, но това финансиране не е включено в представения в документите прогнозен бюджет. Според оценката на журито това е много реалистична финансова оценка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com