Саморазрушаваща се сграда, паметник на културата - опасна за местни и туристи в с. Свежен

3787
Саморазрушаваща се сграда, паметник на културата - опасна за местни и туристи в с. Свежен
Снимка: Actualno.com

Опасна сграда заплашва живота и здравето на жители и гости на малко китно населено място, което е силно посещавано от индивидуални и групи туристи, особено през летния период. Село Свежен е разположено сред дивата природа и борови гори в община Брезово. То е едно от най-високопланинските села в Средна гора и е обявено за архитектурен резерват. Над 120 души са били жителите му към края на 2015 г. Към момента вероятно техният брой е намалял, казват местни.

Доста от сградите там вече са изоставени от собствениците и са на път да рухнат. Една от най-опасните се намира на главната улица в селото и покрай нея всеки ден минават хора. С времето заради липсата на поддръжка къщата се е наклонила леко и предната стена се крепи на колове и греди, сигнализира доктор Сава Иванов. Той е собственик на вила, разположена в близост до изоставената постройка. Доктор Иванов казва, че е сигнализирал първо неофициално, а след това и с писмена жалба до кметовете на селото и общината, но до момента реакция няма.

В отговор на молбите на жители и собственици и на други имоти в Свежен кметът Христо Енков обяснил, че самосрутващата се къща е обявена за паметник на културата и поради тази причина той няма правомощия да се разпорежда с нея. Единственото, което зависи от него и той твърди, че го е направил - да изпрати писма на собствениците. Оказало се, че всъщност не е ясно кои са те. По думите на Сава Иванов, къщата е в този си вид от около десетилетие.

Жената, която е живеела в нея, е починала преди около 15-20 години. След това, дирята за собственост на постройката се загубва. Засега не става ясно дали сградата е частна собственост, или не. "Ежедневно през въпросната централна улица преминават, както пешеходци, така и автомобили. Ако къщата рухне в момент, в който там има хора, може да се случи необратимото. И чак тогава ще търсим решение на нещастието", коментира пред Actualno.com доктор Иванов. Подложени на влиянието на метеорологичните условия останките на сградата вече са на косъм от пропадане.

Мъжът, който сигнализира обяснява, че ако постройката се срути тя ще повлече и покрива на неговата вила, която е ремонтирана наскоро. Освен всичко, точно срещу съборетината е устроена и къща за гости. И когато туристи се настанят там, излизайки на терасата, първият изглед, който им се открива, е именно самосрутваща се изоставена постройка. По казуса и всички касаещи го въпроси екипът ни изпрати запитване за изразяване на становище до Министерството на културата и община Брезово. Ще продължим да следим темата и ще информираме веднага, след като получим отговори от компетентните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Зам.-кметът на Пловдив Пламен Панов откри конференция, посветена на “Зеления и устойчив спорт”

В центъра на Пловдив: Кола пропадна заради подпочвени води

Пловдив е домакин на Тепе Джамборе - първият по рода си спортно-културен маратон

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com