Съюзът на архитектите пита пловдивския кмет защо новата Художествена галерия няма предвиден паркинг?

1978
Съюзът на архитектите пита пловдивския кмет защо новата Художествена галерия няма предвиден паркинг?
Снимка: ГЕРБ

Отворено писмо на тема лоши практики в обществените поръчки при изграждане на значими за градския облик на Пловдив сгради изпратиха от пловдивския клон на Съюза на архитектите (САБ). Писмото е адресирано до кмета на Пловдив Иван Тотев и касае две публични сгради – Художествената галерия на ул. "Гладстон" в града и нова сграда, която ще обслужва Пловдивската железопътна гара.

Конкретното възражение на архитектите касае практиката на архитектурния инженеринг. По същество тази практика представлява съвместяване на два вида дейности – проектиране и строителство, от само един субект, най-често от строителя. С други думи – строителят проектира и строи едновременно, вместо да изпълнява проект, който е изготвен от специалист т.е. архитект. По този начин даден проект бива съобразен изцяло с възможностите на даден строител – с какъв капацитет разполага, какви технологии ще използва, а това е нещо, което противоречи на смисъла на обществените поръчки, тъй като може да предопредели крайния победител.

"Да, България": Риск от провал застрашава Пловдив 2019

"321 дни преди началото на инициативата "Европейска столица на културата 2019", Пловдив се отличава с безвъзвратно пропуснати срокове, ...

По отношение на Художествената галерия, архитектите посочват, че решението относно строежа променя улична регулация и организацията на движението в квартала. Отбелязва се, че не е предвиден паркинг за бъдещите посетители на галерията, което се случвало в центъра, "който общинската администрация е превърнала в платен паркинг с непрекъснато повишаващи се цени". Увеличава се площта на поземления имот, зает от бъдещата сграда за сметка на "приемната" пред старата галерийна сграда площ, с което още повече се затруднява пешеходното и транспортно движение, категорични са архитектите. "Обект от ранга на "Художествена галерия" изисква изработване най-напред на фазата "Обемно-градоустройствен проект" - ОГП, с който да се изясни функция, разпределение, художествено решение, връзки с околната среда, транспортно и пешеходно обслужване, каквито с предложеното проектно решение остават неизяснени и пренебрегнати", категорични са експертите и подчертават, че са "изненадани, че е допуснато изработването на комплексен проект за инвестиционна инициатива, в който, вероятно за да се помести "готовия инвестиционен проект" за сградата на галерията, се променя регулационния план, без доказана необходимост за такова нещо".

Освен това, от САБ припомнят, че Пловдив няма Художествена галерия, която по изискуем стандарт да може да приема чуждестранни изложби, а Градът под тепетата догодина ще е Европейска столица на културата.

Що се отнася до прилежащата сграда към Пловдивската жп гара, архитектите питат дали става въпрос за сграда с „търговско-офисни функции“, тъй като няма достатъчно официална информация по въпроса. Те припомнят, че що се отнася до харченето на публични средства, прозрачността и обществените обсъждания са задължителни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com