Все още с опасност за живота е 14-годишното момче, което се опита да си направи селфи върху локомотив

1851
Все още с опасност за живота е 14-годишното момче, което се опита да си направи селфи върху локомотив
Снимка: Thinkstock

В стабилно състояние, но все още с опасност за живота е 14-годишното момче, което пострада при опит да си направи селфи върху локомотив на гара „Филипово” в Пловдив. Това съобщи на специална пресконференция д-р Красимир Янев, лекуващият лекар на детето, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. По думите му, екипите на Бърза помощ в Пловдив са реагирали много адекватно и са били на мястото на инцидента за 3-4 минути.

„На 16-тата минута детето беше докарано. За много бърз период от време нашият екип се събра и фактически аз го познавам още от тогава. Просто самият вид на раната показва именно това, че става въпрос за изгаряне от волтова дъга. В световната литература това се нарича „флаш-изгаряне”.

Тийнейджър от Пловдив е с тежки изгаряния след селфи

Тийнейджър от Пловдив пострада тежко, след като се покатерил на локомотив на гара "Филипово", за да си направи селфи, предава кореспонд...

Но има и същевременно няколко участъка, които са по-дълбоки, което идва да покаже, че е преминал ток през тялото. Общо тези участъци са не повече от 1,5 % - 2%, като общата повреда на цялата телесна площ на детето е 55 % - от втора и от трета степен – тежко шоково изгаряне. Детето е с така наречената ретроградна амнезия, което се дължи на падането от вагона”, обясни специалистът от Клиниката по изгаряния към Университетската болница в Пловдив. Д-р Янев каза още, че най-вероятно като се е качило върху вагона, момчето е решило да вдигне ръцете си и да скочи, за да бъде сниман в летежа си и да му се направи това екстремно селфи, но не е докоснал високоволтовото напрежение на мрежата на влаковите композиции.

„Вчера от 16:00 часа излезе от фазата на шока. 72 часа представлява именно фазата на термичния шок. За негово добро, стабилизираха се всички лабораторни и жизнени показатели. Пулсовата честота се нормализира. Направиха му се две превръзки с хидротерапия под обща анестезия. Вижда се, че и статусът на раните е подобрен. Можем да кажем, че детето се подобрява, но остава опасността за живота му, защото това е половината от телесната площ. Детето е поставено на специално флуидно легло, което подсушава раневите повърхности и намалява загубите през кожата. Това дава възможност да се намали количеството на вливните разтвори. Детето е контактно от първия ден, от момента на възстановяването на хомеостазата на организма. От 4-6 час от приемането на детето, то бе контактно. Може да комуникира с персонала, който го обслужва. Детето няма никакви обяснения за случилото се. Не помнеше името на баща си”, посочи д-р Красимир Янев. По думите му, 20 киловолта е напрежението на тока в мрежата на железопътната гара. Специалистът от Клиниката по изгаряния смята, че е много рано да се каже дали ще има последствия за целия организъм на пострадалото момче. „Ще е ясно след като се оперират местата с трета степен на изгаряния и след като спонтанно епитализира кожата на местата с по-леките изгаряния. Белезите се носят за цял живот, а борбата с тях продължава с месеци”, добави д-р Красимир Янев.

Припомняме, че на 12 февруари 14-годишно момче направи опит да заснеме селфи върху локомотив на гара „Филипово” в Пловдив. Момчето бе прието с 55% изгаряния в резултат от волтова дъга, която го е ударила. То е било изхвърлено на земята, като при падането си е ударило главата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пловдив