108 286 невалидни подписа за референдума за изборната система

28205
108 286 невалидни подписа за референдума за изборната система
Снимка: БГНЕС

Точно 36 674 от нужните 500 хил. подписа не достигат в подписката за референдум за изборните правила, за да бъде парламентът задължен по закон да насрочи дата за допитване. Това става ясно от протокол от ГРАО за проверката на парафите, внесени от Инициативен комитет начело с юриста проф. Георги Близнашки.

Инициативата беше в подкрепа на настояването и на президента Росен Плевнелиев народът да се произнесе дали да има мажоритарен вот, дали гласуването да е задължително и дали то да става и по електронен път.

300 000 подписа са събрали от Република БГ за референдума за премахване на субсидиите

Събрали сме малко над 300 000 подписа. Това заяви организационният секретар на ПП "Република БГ" Владимир Георгиев, предаде БГНЕС. Ве...

Комитетът, мощно подкрепен от ГЕРБ, внесе 571 612 парафа за референдум. Според проверката на ГРАО обаче 108 286 от тях са невалидни, пише "Труд". Най-много са невалидните ЕГН във формулярите - 63 296. Над 17 хил. са записаните по няколко пъти имена, а около 22 000 - сгрешените адреси.

По закон парламентът трябва да уведоми комитета за пропуските и да му даде срок от 1 месец да ги попълни. Ако и тогава в подписката има под 500 000 валидни парафа, НС не е длъжен да свика референдум. В обратния случай допитването е задължително, а парламентът по закон може само да редактира въпросите.

Шефът на Народното събрание Михаил Миков вече е разпределил казуса в правната комисия. Тя също има 1 месец, за да се произнесе трябва ли да има референдум.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com