ГЕРБ клекна пред ПФ, ветото на Плевнелиев за ИК падна

1171
ГЕРБ клекна пред ПФ, ветото на Плевнелиев за ИК падна
Снимка: БГНЕС

Наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху текстовете от Изборния кодекс, свързани с разкриването на секции в чужбина и вота на българските граждани зад граница, не мина в Народното събрание.

Припомняме, че вчера (17 май) правната комисия подкрепи ветото с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторски блок и БДЦ. "Против" бяха само депутатите от Патриотичния фронт.

Днес (18 май) народните представители от ГЕРБ промениха позицията си и гласуваха "за" оставане на спорните текстове. Така на практика партията на Бойко Борисов позволи на Патриотите да прокарат техния текст със заплахи за напускане на правителството.

Кой ще подкрепи ветото на президента за ИК? Има ли договорки?

Днес, 18 май, парламентът се очаква да гласува за ветото на президента Росен Плевнелиев по Изборния кодекс (ИК). Мотивите на държавния ...

Окончателното решение беше взето със 135 гласа "за", 27 "против" и 3 "въздържал се".

Късно снощи на свое заседание на парламентарната си група Патриотичния фронт са решили единодушно с 16 гласа "за" да излязат от властта и да оттеглят подкрепата си, ако президентското становище получи парламентарна подкрепа

Депутатът от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов откри дебатите, като заяви, че парламентът трябва да мисли как нашите сънародници в чужбина да гласуват свободно, но без да има манипулации в „една съседна държава“. „Ние трябва да изпозлваме възможността на президентското вето и да върнем текстовете, засягащи правото на българите в чужбина да гласуват, на поправителен”, обърна се той към колегите си от парламента.

Той отбеляза още, че тезата на Патриотичния фронт беше чута, а проблемът, който много години е замитан под килима най-после е на дневен ред. Затова според него сега трябва да се мисли как българските граждани в чужбина да гласуват свободно, но без да бъдат позволявани манипулации.

Славов предупреди, че има опасност представителите на БСП да избягат от отговорност и да отсъстват от пленарна зала, когато се гласува президентското вето. „Отляво доста оредяха редиците. 31 души гласуваха при оставката на г-н Калфин и ми е интересно дали няма да наблюдаваме едно рязко завъртане".

Подкрепата за президентското вето е добра новина, обяви Кънев

Подкрепата за президентското ‪#‎вето‬ в правна комисия е повече от добра новина. Това написа лидерът на ДСБ и съпредседател на Рефо...

След него на трибуната се качи Валери Жаблянов, който потвърди съмнението на Славов и обяви, че депутатите от БСП няма да участват в гласуването. 

От ДПС пък подчертаха, че това вето е "една политическа позиция на президента". По думите им е трябвало и други текстове от наскоро приетите промени в изборното законодателство да бъдат върнати за преразглеждане.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев ако НС отхвърли ветото на Плевнелиев, ще даде ужасяващ знак на българската диаспора. По думите му общностите на българите зад граница ще бъдат прекършени в желанието им да участват в изборния процес. Реформаторът дори заяви, че отхвърлянето на ветото ще доведе до разделение на хората в страната, защото "всеки изгонен от страната от комунистическия интерес е обявен за противник на националния интерес".

След Кънев на трибуната излезе Валери Симеонов, който е един от основните защитници на текстовете в Изборния кодекс. Според него Кънев не е говорил с факти, а само с емоции.

„Много от българите в чужбина не са доволни, че “Протестна мрежа” узурпира правото да говорят от името на всички българи зад граница”, добави патриотът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика