АБВ поде битка за нормален живот и работеща държава

3396
АБВ поде битка за нормален живот и работеща държава
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Всички избори са важни, но днес повече от всякога сме в навечерието на избори на живот и смърт. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков при представянето на предизборната платформа на АБВ и подчерта, че гласуването е избор на живот.

Той припомни черната статистика, че миналата година ни напуснаха 120 000 българи - с 15 000 повече от починалите през по-миналата и заяви: "Смъртта се настани трайно в нашия бит, съзнание и възприятие и на този кръстопът между отчаяние и надежда, ние предлагаме да ви поведем към утрешния ден".

Петков подчерта, бе битката на АБВ е за нормален живот и работеща държава. "Противопоставяме се на порочния модел на управление и искаме да върнем контрола на гражданите върху властта и политиките, да установим отговорно и публично управление, осъществявано от работещи институции", посочи той.

"За нас, продължи Петков - бъдещето на България минава през битка за силна държава, просперираща икономика, сигурност и гарантирана социална справедливост за всички".

Листата на АБВ не е строго политически профилирана, а напротив - носи достойнство, гражданска сила и експертиза, изтъкна още Петков. "Днес ни е нужен опита на всички и затова в нашите листи има богатство – имаме 10 хабилитирани лица, професори, доценти, доктори на науките; имаме юристи, лекари... Ние гарантираме бъдещето чрез опита, експертизата, младостта и енергията", добави той.

Като основни цели на АБВ Петков посочи укрепване на държавността и институциите, осигуряване на сигурност за гражданите, възстановяване на икономиката, гарантиране на правото на труд и достойни доходи, борба с бедността, демографската катастрофа и възраждане духовността на българската нация. Приоритетните акценти в краткосрочен план са здравеопазването, икономика от нов тип и данъчна реформа.

Ивайло Калфин разкритикува работата на парламента и я определи като пълен хаос. По отношение на местните власти той заяви, че ще се бори за увеличаване на правомощията им, по-голяма финансова децентрализация и повече възможности за общи проекти. "Има възможност чрез по-добро сътрудничество и повече самостоятелност да се постигнат по-добри резултати", убеден е той. Сблъсъкът между гражданина и администрацията трябва да намалее чрез използване на електронни механизми, смята още Калфин.

Водачът на листата на АБВ във Велико Търново проф. Любомир Халачев акцентира на образованието, което според него е механизмът, който може да помогне на страната и посочи като примери Швейцария и Сингапур, които залагайки на образованието успяват да постигнат водещата си роля днес. "Задачата на образованието е да направи така, че всички да поучат право и възможност да стигнат до новите технологии“, посочи той и изтъкна още важната ролята на читалищата, спортните школи и училищата по изкуствата.

Д-р Пламена Заячка, водач на листите на АБВ в 24 МИР-София и Кърджали посочи къде е гаранцията за края на Прехода - в младите хора. "Преходът ще стане автоматично като дойдат нови неопетнени млади хора", категорично заяви тя и изтъкна голямото присъствие на млади хора в листите на АБВ.

Веселин Плачков, който е водач листите на ПП АБВ в Плевен  Пловдив обяви като своя мисия битката с духовната нищета. По думите му, от много години сме в духовна пандемия. 2.5 млн. българи не са в България, отбеляза той и попита в коя война България е губила толкова много хора. Думи като "чест", "достойнство" са изхабени, забравени са малките места, духовните потребности на хората, коментира той. "Може да имаме всички магистрали, но ако нямаме дух, култура и образование, ние нямаме абсолютно нищо", заключи Плачков.

Доц. Атанас Мангъров, водач на листата на АБВ във Варна и 23 МИР-София посочи какво трябва да се предприеме в здравния сектор - да се раздели заплащането на медицинския труд от това за лечението. "В момента се получава така, че лекари, които работят по скъпи клинични пътеки получават в пъти повече от другите, които не работят по толкова скъпи но също толкова важни клинични пътеки", изтъкна Мангъров и сподели, че се изприщва като чуе "клинична пътека". 

Другото, което трябва се промени, според него е източникът на финансирането на здравеопазването. "За момента това става чрез т.нар. здравни осигуровки, но те не се плащат. В страната има 1.5 млн. души, които не се осигуряват и на тях по сегашния модел няма как да бъде осигурено здравеопазване", посочи доцентът.

Маргарита Любенова е водачът на листата на ПП АБВ Ловеч

Маргарита Любенова е водачът на листата на ПП АБВ Ловеч в предстоящия парламентарен вот. Тя птицевъд и притежава една от малкото лиценз...

Мангъров е категоричен, че този финансов модел трябва да се промени и заплащането на всичко, което се случва в здравеопазването да става чрез данъците. Така, по думите му "всеки лекар, сестра, санитарка ще има достойно възнаграждение, което да не ги кара да си мислят в коя западноевропейска страна да отидат и да се цанят като болногледачи, а нашите болници да изнемогват от липса на лекари, сестри и санитари".

Личните лекари трябва да спрат да бъдат еднолични търговци, заяви още Мангъров. Според него трябва да бъдат създавани лекарски практики, които да са към здравната каса и в тях да се назначават лекари, които да изпълняват функциите на Джи Питата.

"Сегашното състояние е такова, че всеки личен лекар има за цел да запише повече хора и в същото време всеки по-тежък случай да го насочва към болниците, от друга страна болниците пък са заинтересовани всеки който мине край тях да го вкарват вътре, защото доходите на хората там са функция на пациентите преминали през болницата. Получават се две взаимно изключващи се тенденции, които водят до това, да се изпразват здравноосигурителните фондове", коментира Мангъров. 

Според него трябва да се направи истинска здравна карта и всички извън нея, ако се чувстват достатъчно можещи да излязат на свободния медицински пазар като всеки нормален частник. "Защото за момента се получава така, че хора стават милионери на гърба на осигурителните вноски на хората", поясни Мангъров. Той е категоричен, че ако тези предложения се осъществят, системата ще влезе в нормален ритъм и няма да се получават диспропорциите, на които сме свидетели.

Стойно Чачов бе представен като водач на листата на ПП АБВ в 13 МИР в Пазарджик

Стойно Чачов бе представен като водач на листата на ПП АБВ на 13 МИР в Пазарджик за предстоящия парламентарен вот от председателя на па...

Любомира Ганчева, зам.-председател на АБВ подчерта, че всяка една дума от платформата на АБВ ще се превърне в кауза.

Лидерът на АБВ Румен Петков подчерта, че работещата държава означава институции, които са загрижени за гражданите. "Недопустима е приватизацията на сигурността, недопустимо е държавата да е встрани от разпределянето на ресурсите, а те да се разхвърлят от една джипка", подчерта той.

Много по-безопасно е хората да гласуват, отколкото да отидат до магазина, заяви още Петков и добави: "Искаме всеки да излезе и да гласува за себе си", апелирайки за подкрепа за нормалния живот, за възстановяването на атмосферата и за работещата държава.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика