АБВ предлагат законопроект, гарантиращ доброволност на ваксинацията срещу COVID-19

11090
АБВ предлагат законопроект, гарантиращ доброволност на ваксинацията срещу COVID-19
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Проект за изменение в Закона за здравето, с които ваксинацията срещу COVID-19 да има изцяло доброволен характер предлагат от АБВ. Проведени са разговори с парламентарната група на БСП, предстои да се реши дали законопроектът да бъде внесен в 46то или в 47-то Народно събрание, съобщи д-р Емил Стоименов от АБВ. Той сподели, че като лекар, ваксиниран с две дози, е убеден, че ваксинацията срещу COVID-19 трябва да е въпрос на личен избор.

В мотивите на законопроекта се посочва, че при оценката и прилагането на ваксините срещу COVID – 19 следа да се има предвид, че  дългосрочните странични ефекти са неясни, поради липсата на време за тяхното изследване и че ред експерти предупреждават за възможността от активиране на автоимунни и ракови заболявания. Препоръчва се да се обръща внимание, че възможните лекарствени взаимодействия с други лекарствени продукти не са изследвани и също, че в договорите за покупка, които ЕК е сключила с производителите на ваксините, са налице клаузи, които освобождават напълно производителите от отговорност за страничните ефекти от продуктите и прехвърлят изцяло тази отговорност върху държавите членки, в нашия случай - върху България.

Румен Петков смята, че Кирил Петков е излъгал правителството

Министърът на икономиката е сключил меморандума за електромобилите от името на България, без оторизация от Министерския съвет, алармира...

"С оглед на посочените по-горе факти COVID – 19 ваксините като един нов и ненапълно проучен медицински продукт могат да се прилагат в България единствено доброволно, като всяко лице трябва да бъде добре запознато с техните ползи и рискове и да направи своя осъзнат избор", се посочва още в мотивите на законопроекта. Отбелязва се, че досегашната практика е такава и че точно поради тези причини се подписва декларация за информирано съгласие от всяко лице преди ваксинирането му, а съгласно заповед № РД-01-726/23.12.2020 г., т. 7 на Министъра на здравеопазването, имунизацията срещу Covid-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание.

Д-р Стоименов подчерта необходимостта от ясна статистика за новозаболелите, на новохоспитализираните, на тези в интензивни отделения, починалите, пациентите, които или веднъж са преболедували COVID-19, или са с пълен ваксинационен курс. Той съобщи, че това предложение е изпратено с писмо до министъра на здравеопазването в началото на седмицата.

„Основен мотив е, че доверието във ваксинационната кампания трябва да бъде чувствително повишено, за да бъде изпълнен Националният ваксинационен план. България, като страна от ЕС, е с най-ниско постигане на ваксинационния си план - едва около 20% от възрастното население е ваксинирано с две дози. Друг е въпросът, че имаме ваксини колкото за две държави като България, отбеляза той. за сравнение, д-р Стоименов посочи, че в страните, където ваксинационната кампания е била проведена сравнително успешно, като Великобритания, където над 80% от населението е ваксинирано с две дози, смъртността и хоспитализацията с вълната, която премина, са намалели с около 100%. "Само и единствено с ежедневната вярна и точна информация всеки може да си даде ясна представа дали да се ваксинира, или не“, категоричен е д-р Стоименов.

Коментирайки състоянието на здравната ни система, той припомни, че АБВ отдавна алармират, че половината от повишението на смъртността у нас се дължи не на COVID-19, а на други заболявания и съобщи, че данните на НСИ потвърждават това. "От сърдечно-съдови заболявания - 6 000 пъти повече през 2020 г., сравнено с 2019 г.; от белодробни заболявания – 1800 души повече", посочи той и добави, че има 40% ръст на починалите с психични разстройства. "Не бива да допускаме отново паниката, която беше допусната под ръководството на проф. Ангелов, защото тя очевидно е убийствена", заяви д-р Стоименов и апелира към спокойствие, към нормална работа и към нормално говорене пред обществото. 

Д-р Емил Стоименов призова в Стара Загора да заработи информационна ваксинационна кампания

Да се изготви и заработи информационна ваксинационна кампания, която да популяризира ваксинационния процес у нас. С този призив към МЗ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика