АБВ ще се явяват самостоятелно на изборите, без Румен Петков в листите

2977
АБВ ще се явяват самостоятелно на изборите, без Румен Петков в листите
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

АБВ възнамеряват да се явят самостоятелно на предстоящите парламентарни избори и в листите им няма да бъде включен председателят на партията Румен Петков.

Това съобщи самият той пред журналисти. "Не съм кандидат за нищо. Нашето и моето дълбоко убеждение е че трябва да има мярка", посочи Петков и добави: "Аз съм бил кмет, депутат, министър и считам, че не е прилично да бъда кандидат за каквото и да е".

Петков е категоричен, че АБВ имат основания за самочувствието на партия, която има много силна експертиза, особено в секторните политики, което другите участници в надпреварата не могат да кажат за себе си. По думите му, АБВ могат да дадат на обществото не просто чувство за алтернатива, но чувство на почтеност.

Очакванията на обществото и гражданите са за радикална промяна, отбеляза той и изтъкна, че ролята на АБВ е да номинира хора, които могат да направят радикалната промяна в интерес на обществото – хора, които имат своят професионална физиономия, подготовка, доказали своята почтеност, способни да направят радикалната промяна".

Петков подчерта, че се гордее с кандидатите в листата на АБВ и изтъкна: "За тях участието в политиката не е самоцел и не е въпрос на жизнена реализация, още по-малко въпрос на шкафче с 1 млн. евра и на слугите около шкафчето".

Лидерът на АБВ препоръча на всички, които говорят за радикалната промяна, да се видят в огледалото и да си дадат сметка за собствения принос за днешното състояние на нещата, включително за посегателството на протестите.

"Искаме да върнем нормалността и нашата голяма мисия в следващото Народно събрание е да върнем нормалността", заяви още Петков. 

В отговор на журналистически въпрос защо АБВ не намери партньори и остават сами, Петков заяви: "Трудно е да партнираш с хора, които са предали или продали протеста". 

Коментирайки какви са шансовете на АБВ за 45-то Народно събрание и опасенията на президента, че партията - държава има инструмент да спечели изборите и има опасност от правителство на задкулисието, Петков припомни позицията на АБВ, че ранната дата за вота е в полза на управляващите, на купения вот, администрирания вот и корпоративния вот.  "Начинът да се противопоставим беше да насрочи изборите за 15 май, но той обслужи тези три типа глас – купен, администриран, корпоративен", добави Петков и припомни, че АБВ са настоявали за по-късната дата 15 май, заради необходимото време да се достигне до хората.

Той сподели още, че е песимист, че до 4 април има реално време за дебат и предположи, че инструментите, които ще бъдат приложени от ГЕРБ, ще минимизират възможността да се води дебат по секторните политики. 

35 са номинираните имена за кандидати за народни представители на АБВ, съобщи председателят на столичната партийна организация Христо Колев. С повече от една номинация са доц. Атанас Мангъров, който е получил подкрепата на структурите на партията във Варна, Бургас, София, Ямбол и Стара Загора. Д-р Пламена Заячка също е с пет номинации, Любомира Ганчева – с 2, също проф. Валери Стефанов, Христо Колев, Цветан Антов, Любомир Халачев, Антон Кожджабашев, д-р Емил Стоименов, Камелия Стаматова, Любомир Кючуков, Константин Проданов, Петър Първанов, ген. Михо Михов, Ивайло Калфин, проф. Иван Станков, Борис Гигов, Веселин Плачков.

Колев добави, че номинациите  продължават, а утвърждаването на кандидатите ще стане на Национален съвет на партията в края на седмицата, когато Изпълнителното бюро ще предложи стартиране на действия по подготовка и регистрация на самостоятелно участие на партията в предстоящите парламентарни избори.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика