АБВ ще сезира ЕК за нарушения в сектор „Енергетика”

824
АБВ ще сезира ЕК за нарушения в сектор „Енергетика”
Снимка: БГНЕС

По най-бързия начин ще сезираме Европейската комисия за нарушения в сектор „Еенергетика”. Това каза зам.-председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция днес, 5 юни.

На пресконференция те разпространиха протокол от срещата между българска делегация и японската компания „Тошиба”, състояла се на 24 март.

Румен Петков: Има прилика между енергийната политика на ГЕРБ и БСП

Има прилика между енергийната политика на ГЕРБ и БСП! Има ли преговори на висше държавно ниво с Китай и „Уестингхаус “ за и...

Скандализирането на водената ни делегация в Япония стана покрай участието на енергийния експерт Стефан Гамизов, който от една страна е експерт към енергийната комисия в парламента, а от друга според представения протокол е главен изпълнителен директор на Power Synergy AG, участваща в преговорите с „Тошиба”.

Преговорите се водят във връзка с ремонта на ТЕЦ „Марица изток 2” от една страна, за проекти, свързани с ВЕЦ и ПАВЕЦ – „Чаира”, както и за проекти, свързани с АЕЦ „Козлодуй”. Протоколът от срещата уведомява, че за тези проекти са поети конкретни ангажименти.

Председателят на „Гергьовден” Драгомир Стефанов заяви, че са водени официални разговори и са започнати определени действия от страна на изпълнителя. По думите му първият въпрос, който възниква, е има ли проведена процедура по Закона за обществените поръчки и ако няма защо.

„Този въпрос е изключително сериозен и имаме намерение да сезираме ЕК”, коментира Стефанов. По думите му по този начин, заобикаляйки закона, се елиминират всички други възможни участници като „Сименс”, „Арева”, „Обединени машиностроителни заводи” – Русия и други.

АБВ, "Народен съюз" и "Гергьовден" създадоха политически и парламентарен съвет

АБВ е съучредител на Политически и парламентарен съвет за контрол на изпълнителната власт и изготвянето на законодателни инициативи в с...

Стефанов попита защо тези протоколи не са поместени официално в страницата на Министерство на енергетиката. Румен Петков пък поиска и приложенията към тези протоколи да станат публични, защото именно в тях са указани ангажиментите, поети от страна на изпълнителя.

„В тези протоколи се посочва, че Министерство на енергетиката оценява високо извършената до момента работа от „Тошиба”, но не става каква е тази работа и срещу какво възнаграждение е възложена”, коментира Стефанов.

Румен Петков от своя страна заяви, че министърът на енергетиката е длъжен да публикува тези приложения от протокола за среща, защото там имало конкретни параметри. Петков изтъкна, че брутално се отива на пряко договаряне, изолирайки много сериозни компании.

„Възниква въпросът, след като се тръгва на такива преки договаряния – дали не е редно поради наличието на конфликт на интереси, „Тошиба” да бъде игнорирана”, коментира още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика