АБВ щяло да гласува "за" поправката "Анти-Бакалов"

3046
АБВ щяло да гласува "за" поправката "Анти-Бакалов"
Снимка: БГНЕС

АБВ категорично няма да подкрепи ветото на президента срещу Закона за военното разузнаване. Решението за подкрепа стана ясно на извънредното заседание на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Председателят на комисията по отбрана в Народното събрание и народен представител от ПГ на АБВ ген. Михо Михов заяви, че не може да приеме мотивите на Росен Плевнелиев и предупреди, че се прави опит да се партизира служба "Военна информация", която, като подчинена на министъра на отбраната и по закон наред с армията, е отдавна деполитизирана.

"Тенденциозно се неглижира служба "Военна информация". Аз съм обезпокоен. Моето безпокойство е много сериозно, обезпокоен съм от мотивите на президента. Това е една нова стъпка за партизиране на службите", коментира ген. Михов. Той допусна, че сега ще бъде неминуемо политизирането на службата, защото начело във всички случаи ще бъде партийно лице.

Президентът наложи вето на поправката "Анти-Бакалов"

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парл...

Директорът на служба "Военна информация" не бива да се отъждествява нито с ДАНС, нито с цивилното разузнаване, защото това са с по-висок ранг служби, докато Военното разузнаване е на подчинение на министъра и на началника на отбраната, коментира ген. Михов довода на реформатора Атанас Атанасов, че практиката била начело на службите да има цивилно лице. Председателят на комисията по отбрана каза също, че мандатът от 5 години на ръководителя на военните разузнавачи е несправедливо дълъг и е в пълен дисонанс с този на началника на отбраната, който пък е само 4 години.

"Виждам някаква тенденция, която много ме безпокои, не съм против личността, но целта е да се прекърши дългогодишната история в службата. Не се моля, предупреждавам най-отговорно, на базата на дългогодишния ми опит, че това ще бъде голяма грешка, ако бъде прието", заяви ген. Михов.

"В нашата държава е крайно време да не се избират по път и над път кадри, а да се готвят йерархически", коментира още депутатът от ПГ на АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика