Поправката "Анти-Бакалов" изглежда ще бъде махната от парламента

3372
Поправката "Анти-Бакалов" изглежда ще бъде махната от парламента
Снимка: БГНЕС

Поправката "Анти-Бакалов", която беше приета от Народното събрание и свали от поста му досегашния шеф на военното разузнаване и бивш вътрешен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки Йордан Бакалов, беше отхвърлена на ниво парламентарна комисия.

Докладът на комисията за контрол над службите за сигурност ще бъде: препоръчва на Народното събрание да не приеме повторно закона в този му вид. Това каза председателят на парламентарната комисията за контрол на службите Димитър Лазаров след днешното й извънредно заседание, предаде БГНЕС.

Ненчев очаква по-бърза реакция от парламента след ветото на поправката "Анти-Бакалов"

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че очаква по-бърза реакция от парламента, след като президентът Росен Плевнелиев нал...

Депутатите в комисията днес обсъждаха указа на президента за връщане за ново обсъждане на Закона за военното разузнаване, приет от Народното събрание на 1 октомври 2015 г. и мотивите към указа.

За да се приеме закона повторно в пленарна зала, трябва 121 от депутатите да гласуват за него в сегашният му вид. В комисия за закона във вида, приет от Народното събрание, гласуваха 6 депутати, против бяха 3, 3 гласуваха "въздържал се". Тримата, които гласуваха „въздържал се”, бяха депутатите от ГЕРБ, един от тях - Методи Андреев гласува против. Сред тези, които гласуваха повторното приемане на закона, бяха АБВ и ДПС. В залата при заседанието на комисията нямаше депутати от БСП.

Директорът на служба “Военна информация” Йордан Бакалов подаде оставка веднага след като в НС гласуваха текст, според който на шефския пост може да бъде само военен. Министърът на отбраната Николай Ненчев не му прие оставката, а премиерът Бойко Борисов коментира, че има информация, че президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето.

Мотивът за оттеглянето от поста бе обяснен с това, че в гласувания закон за военното разузнаване са заложени две пречки пред оставането на Бакалов на поста. Първата е изискването да има над 10 г. стаж в системата за национална сигурност. Втората е шеф на военното разузнаване да бъде само висш офицер. Предишният вариант на закона допускаше назначаването и на цивилен. Бакалов бе назначен за директор на служба “Военна информация” на 19 май тази година.

Президентът наложи вето на поправката "Анти-Бакалов"

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парл...

След оставката президентът Росен Плевнелиев наложи вето на законодателните промени, които минаха по инициатива на БСП. Това стана, след като премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че държавният глава ще направи точно това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика