Аферата "Червей" допълзя до безотговорност на Писанчев

27829
Аферата "Червей" допълзя до безотговорност на Писанчев
Снимка: БГНЕС

Председателят на ДАНС Владимир Писанчев не е изпълнил законовите си задължения да осъществява контрол върху прилагането на разузнавателните средства, чрез които е източван информационният масив на МВР по аферата "Червей".

Другите отговорни по веригата са настоящата дирекция "Сигурност" в МВР, която е заявител на СРС-тата, председателят на Софийския градски съд Владимира Янева, която е разрешила следеното и заради което бе временно отстранена от длъжност. Самото прилагане на разузнавателните средства е извършено от специална структура на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това става ясно от доклада на Националното бюро за контрол на СРС-та, съобщава "Медиапул".

АБВ иска разсекретяване на разработката "Червей"

Разработката „Червей" трябва да бъде разсекретена веднага, заедно с всички произтичащи от това последствия, заяви Румен Петков от...

ДАНС няма право да приложи съдебното разрешение за СРС, когато то е дадено в разрез със закона, пише в доклада. Точно така се е случило при "Червей".

Разработката стартира по искане на дирекция "Сигурност" в МВР с официален мотив, че трябва да установи дали служители на полицията използват неправомерно информация от централния полицейски регистър.

Следенето се е извършвало от служители на ДАНС. Според чл. 34 ал.2 от Закона за СРС Владимир Писанчев е длъжен да осъществява контрол върху използването на СРС, когато те се прилагат от ДАНС. Писанчев не е направил това, а вследствие на липсата на контрол разузнавателните средства по "Червей" са прилагани девет месеца, вместо разрешените по закон шест месеца. Отделно е трябвало да знае, че съдебните разрешителни са незаконни.

Докладът на Бюрото за контрол на СРС беше представен на премиера Бойко Борисов от вътрешния министър Веселин Вучков още на 9 февруари. Тогава министър-председателят излезе с изявление, че "Червей" не дава причини да се искат оставките на Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, като на 12 февруари в Брюксел прехвърли отговорността на предшественика си Пламен Орешарски.

Бъчварова заложи бомба със закъснител относно оставките на Лазаров и Писанчев

Реформаторският блок и Патриотичният фронт са отправили призив и искане за кадрови промени там, където органът за назначаване и взема...

"Като премиерът (Пламен) Орешарски ги е карал да вършат, каквото вършат, да си понесе той отговорност, той е прекият началник, а те са изпълнители", коментира на 12 февруари в Брюксел Борисов, поставяйки шефовете на службите в ролята потърпевши от волята на предшественика му.

"Ако началникът му го е карал да прави глупости, те са ги правили. Надявам се сега на прокуратурата да извади всички виновни. Ако е сгрешил, окей съм да го сменя (Светлозар Лазаров – бел.ред.), също и за Писанчев – стараят се, в доклада са посочени, че са се справили добре", заяви тогава премиерът, въпреки че докладът на Бюрото за контрол на СРС посочва именно шефът на ДАНС като пряко отговорен за част от незаконните действия по скандалната разработка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика